Collegereeks 'Prehistorische zwaarden en Egyptische sterren'
De kindercolleges in het Rijksmuseum van Oudheden zijn voor fans van geschiedenis en archeologie. Als je véél meer wilt weten over het leven in Nederland van duizend jaar geleden, mysterieuze zwaarden uit de prehistorie en de astronomie van de oude Egyptenaren, dan zijn deze drie colleges over archeologie en de oudheid écht iets voor jou!
- data: zondag 1 oktober, 5 november en 10 december 2023
- tijd: 11.00 – 12.00 uur
- kosten: € 15 ¹
- tickets: via de ticketwebsite van het museum
- locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
- leeftijd: voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
¹ Je kunt alleen voor de hele reeks aanmelden en betalen, dus helaas niet voor elk college apart.
Wat wisten de Egyptenaren van sterren en planeten?
door Huub Pragt | zondag 1 oktober 2023 om 11.00 uur
In het oude Egypte speelden de sterren een belangrijke rol, zowel in het dagelijks leven als in het leven na de dood. De Egyptenaren zagen de weerspiegeling van hun goden in de sterren. Ook werd aan de stand van verschillende hemellichamen ieder uur van de nacht bepaald. Egyptoloog Huub Pragt legt tijdens dit college uit hoe de piramides met behulp van de sterren richting het noorden werden gebouwd en welke rol de sterren speelden in het mysterieuze geloof van de oude Egyptenaren.
Hoe belandt een kostbaar zwaard in het water?
door Luc Amkreutz | zondag 5 november 2023 om 11.00 uur
Zes jaar geleden kocht het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder voorwerp: het zwaard van Ommerschans. Het bronzen zwaard is 68,3 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd. De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar. Bovendien zijn ze niet geslepen. Hoe is dit zwaard gevonden en wat maakt het zo bijzonder? Conservator Luc Amkreutz vertelt je er tijdens dit college alles over.
Hoe zag het leven in Nederland er duizend jaar geleden uit?
door Raphaël Rijntjes | zondag 10 december 2023 om 11.00 uur
Duizend jaar geleden was alles anders: geen auto’s, geen telefoons en geen elektriciteit. Geen vliegtuigen en geen plastic. Toch zouden we veel van wat mensen doen herkennen: er wordt eten gekookt, gereisd en met muntgeld betaald. Er worden boeken geschreven en spelletjes gespeeld. Er zijn karren en paarden, véél paarden. Schepen brengen zware spullen van de ene naar de andere plaats. Assistent-conservator Raphaël Rijntjes laat zien dat duizend jaar geleden alles anders was, maar toch ook veel hetzelfde. En dat je ook zonder rits of knopen je jas dicht kon doen!
