Over Egyptische piramides en cadeaus voor Romeinse goden

De kindercolleges in het Rijksmuseum van Oudheden zijn voor fans van geschiedenis en archeologie. Als je véél meer wilt weten over de bouw van piramides in het oude Egypte, het leven op Romeinse landgoederen of cadeaus voor Romeinse goden, dan zijn deze colleges over archeologie en de oudheid écht iets voor jou!

  • data: zondag 12 mei, 2 juni en 30 juni 2024
  • tijd: 11.00 – 12.00 uur
  • kosten: € 7 per los college
  • tickets: bestellen via onze ticketwebsite
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • leeftijd: voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Deze colleges zijn speciaal voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Jongere/oudere broers/zussen en (groot)ouders/begeleiders kunnen tijdens het college het museum bezoeken, in het museumcafé plaatsnemen of elders wachten tot het college afgelopen is.

Vrachtverkeer voor de farao: uitzonderlijk vervoer?

door conservator Toon Sykora | zondag 12 mei 2024 om 11.00 uur

Bijna iedereen kent wel die grote bouwwerken van Egypte: duizenden jaren lang lieten farao’s er piramides, tempels en reusachtige beelden bouwen. Die stenen kwamen er natuurlijk niet vanzelf. De oude Egyptenaren bedachten heel wat slimme manieren om grote stenen honderden kilometers ver te verplaatsen. Andere blokken tilden ze probleemloos omhoog, en dat allemaal zonder vrachtwagen of hijskraan! Hoe deden ze dat dan precies en wie deed er zoal aan mee? Toon Sykora, RMO-conservator collectie Egypte en Nubië, laat je zien welke bronnen uit het oude Egypte antwoord geven op deze vragen.

Wie woonden er in Romeinse villa’s?

door conservator Jasper de Bruin | zondag 2 juni 2024 om 11.00 uur

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s. Deze villa’s, of eigenlijk landgoederen, waren belangrijk voor de voedselvoorziening van de Romeinse steden in de nabije omgeving, en ook voor het enorme leger dat zich had gevestigd aan de grensstreek van het Romeinse Rijk. Hoe zagen deze villa’s eruit, wie woonden er en waar kwamen ze vandaan? Jasper de Bruin, RMO-conservator Nederland in de Romeinse tijd, werkte de afgelopen jaren aan de tijdelijke tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg en vertelt je er in dit college alles over.

Wat deed een Romein met een oor van klei?

door classica Kristel Henquet | zondag 30 juni 2024 om 11.00 uur

Uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen zijn al heel wat gekke dingen uit grond gehaald door archeologen. Er zijn bijvoorbeeld honderden van klei gemaakte lichaamsdelen gevonden: voeten, benen, handen, armen, ogen, oren, monden, tongen. Waarom hebben mensen dat gemaakt? Wat deden ze ermee? En hoe zijn ze onder de grond terecht gekomen? Tijdens dit college leer je alles over deze ‘anatomische votieven’: cadeaus voor de goden, die ooit geofferd zijn door mensen, omdat ze hulp nodig hadden in moeilijke tijden. Ga jij samen met Kristel mee op onderzoek?

RMO-kindercolleges