Met roodgloeiende steltendansers, Romeinen en veel muziek

De Leidse musea openen hun deuren voor de zestiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma.

  • datum: zaterdag 1 juni 2024
  • tijd: 20.00 – 01.00 uur
  • kaartverkoop: online voorverkoop van passe-partouts (€ 19,50) via de website van Museumnacht Leiden. Of koop op 1 juni een passe-partout op de Beestenmarkt.

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea.

Het programma in het Rijksmuseum van Oudheden

Natuurlijk hebben we onze archeologische rijkdommen, maar er is nog veel meer tijdens deze Museumnacht. Bewonder de magische roodgloeiende steltendansers van Close Acts, laat je meeslepen door de verbazingwekkende contrabas-klanken van James Oesi, verbaas jezelf over je tekentalent in de Romeinse tekenworkshop en sta oog in oog met Romeinen. In de Tempelzaal bouwen de mannen van Plaatjes vullen Gaatjes een muziekfeestje van vinyl. Je sluit je avond natuurlijk af met de Grote-Romeinen-Quiz om 23.30 uur.

Close Acts – ActRed
Laat je niet van de wijs brengen door deze magische roodgloeiende steltendansers. Zullen ze jou verleiden, bang te maken of betoveren met hun grote waaiers? Als in trance dwalen ze rond in de Tempelzaal van het museum. Van hoog boven kijken ze op je neer, in een slow motion show. Tijden: 20.00-20.30, 21.30-22.00 en 23.30-00.00 uur.

Tekenworkshop: Romeinse keizerbeelden
Dompel jezelf onder in de Klassieke Oudheid en laat je inspireren door de majestueuze Romeinse keizerbeelden. Voor je het weet, creëer je zelf de mooiste tijdloze kunstwerken op papier. Met de aanwijzingen van kunsthistorica Corina Zuiderduin maak je een uniek aandenken van deze Museumnacht. Tijd: 20.00-00.00 uur. (EN)

James Oesi – Contrabas solist
Laat je meeslepen door de verbazingwekkende klanken van James Oesi (London, 1988) en zijn contrabas. Oesi speelt klassieke en moderne muziek op de bas als solo-instrument op tal van (inter)nationale podia. Te midden van de Romeinse keizerbeelden speelt hij de sterren van de hemel. Tijd: 20.30-21.00, 22.00-22.30 en 23.00-23.30 uur.

Roman juice (lezing)
Schande, Oh schande! Wist je al wat Julius Caesar écht zei toen hij werd neergestoken? Of dat Nero sorbetijs heeft uitgevonden? En hoeveel bier het Romeinse leger dronk voordat het ten strijde trok tegen de Britten? Kom en verbaas je over roddels, feiten en fictie uit het Romeinse Rijk.  Tijd: 20.30-20.50, 21.00-21.20 en 22.30-22.50 uur. (EN)

Speedrondleidingen
Museumspecialisten leiden je tijdens nachtelijke uurtjes als in een tijdmachine duizenden jaren terug in de geschiedenis, langs de mooiste plekken in de museumzalen. De eerste en derde rondleiding nemen je mee op ontdekkingstocht door Egypte. De tweede rondleiding richt zich op Nederland. Tijden: 20.35-21.05, 21.35-22.05, 22.35-23.05 uur. (EN)

De Grote-Romeinen-Quiz
Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk? En hoeveel weet je er eigenlijk vanaf? Romeinse quizmasters stellen je kennis én fantasie op de proef in een ludieke quiz, totdat de grootste Romeinenkenner over is. Dus laat die hersens nu maar kraken, ook al is het bijna middernacht… Tijd: 23.30-23.50 uur. (EN)

Plaatjes vullen Gaatjes – Feestje van vinyl
Van krakers uit de 80’s tot de grote hits uit de 2000’s, de mannen van Plaatjes vullen Gaatjes hebben ze allemaal. Kom een drankje doen en waag een dansje in de Tempelzaal tijdens dit feestje van vinyl. Tijd: hele avond.

Oog in oog met de Romeinen
Ontmoetingen met een gladiator en een Romeinse edelvrouw, of oog in oog staan met de lijfwachten van de keizer: met de Romeinen in de museumzalen ga je tweeduizend jaar terug in de tijd en neem je een kijkje in hun leven. Tijd: hele avond.

Spetterende lichtshow
Een wervelend lichtspektakel (duur: 4 minuten) over het tweehonderdjarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden: een spetterende projectie op de Egyptische tempel. Tijd: hele avond.

Museumcafé
De lekkerste drankjes en hapjes om jezelf weer scherp te stellen.

Alle locaties

Tijdens Museumnacht Leiden kun je terecht bij: Hortus botanicus Leiden, Oude Leidse Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis (in het Academiegebouw), Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Museum Het Leids Wevershuis en Erfgoed Leiden en Omstreken. Ook valt er de hele avond van alles te beleven op het ‘Nachtpad’, langs de routes tussen de musea.

Meer informatie

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea, de online kaartverkoop, etc.

Museumnacht Leiden wordt georganiseerd vanuit de Stichting Museumnacht Leiden. De stichting bestaat elk jaar uit studenten van de A.L.S.V. Quintus.

Museumnacht Leiden 2024

Close-Act | foto: Andy C

Museumnacht Leiden 2024

Museumnacht Leiden 2024