Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Familietentoonstelling

te zien vanaf heropening museum t/m 28 februari 2021

Leven langs de Romeinse grens in Nederland

In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn ontdekt jong en oud hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De rivier vormde destijds de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. En wie denkt dat hier alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de grens, en zelfs in de forten, woonden ook de gezinnen van de soldaten: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren er handelaren en ambachtslieden die zaken deden met het leger te vinden. Hun verhalen worden nu voor het eerst samen in één tentoonstelling verteld. Want tot voor kort werd de grens vooral gezien als een soldatenbolwerk. Over al die andere grensbewoners was niet zo veel bekend.

Wat kun je zien?

In Romeinen langs de Rijn kun je van alles zien, doen en ontdekken over het leven van alledag aan de Romeinse grens. Belangrijk zijn natuurlijk de ruim driehonderd archeologische vondsten uit de forten en omliggende dorpjes. Je ziet zwaarden, helmen en leren sandalen, maar ook kinderspeelgoed van hout, bekers met ingekraste soldatennamen, het bronzen diploma van een militair, damessieraden en babyflesjes. Het altaar van een Romeinse gouverneur is een bijzonder object. Hij was geboren aan de andere kant van het Romeinse Rijk, in Algerije. Nadat hij in alle uithoeken van het rijk had gevochten, kwam hij uiteindelijk terecht in Vechten, in wat nu de provincie Utrecht is.

Wat kun je doen?

Alle voorwerpen in de tentoonstelling zijn gevonden in provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. We vertellen je het verhaal over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Zo verken je het leven van alledag langs de grens. Speciaal voor kinderen is er een doe-boekje. Het staat vol opdrachten en hersenkrakers. Al puzzelend verken je de Romeinse grens en neem je een kijkje in het leven van je leeftijdsgenoten van tweeduizend jaar geleden. Je komt er bijvoorbeeld achter welke Romeinse naam het beste bij jou past. Die kies je uit namen die de soldaten in hun eigendommen krasten om ze te oormerken. Ook is er een virtuele ‘vervloekingsput’ en met een keukenspel probeer je Romeinse recepten uit.

Extra

  • Meivakantie: activiteiten in het kader van de nationale Romeinenweek (25 april t/m zondag 3 mei 2020)
  • Zomervakantie: dagelijks het kinderevenement Romein in een dag
  • Tentoonstellingspaviljoen: tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens
  • Tentoonstellingsboekje Romeinen langs de Rijn: verkrijgbaar in de museumwinkel (€ 12,50)
  • Diverse lezingen

Wachttoren en nederzetting langs de Rijn (Kelvin Wilson, archeologisch illustrator)

Romeinse soldaat en zijn vrouw (Kelvin Wilson, archeologisch illustrator)

Steun

Romeinen langs de Rijn kwam tot stand met dank aan de Gravin van Bylandt Stichting. Verder wordt samengewerkt met de drie limes-provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, en met Romeinse Limes Nederland.

Limes en het museum

De Romeinse limes is belangrijk Nederlands erfgoed, en is in december 2019 genomineerd als UNESCO-werelderfgoed. Het overgrote deel van de archeologische vondsten die de afgelopen tweehonderd jaar langs de Romeinse limes in Nederland zijn gedaan, bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden – het nationale centrum voor archeologie dat zelf ook is gelegen langs de limes, in Leiden.

Ruitermasker Matilo

Ruitermasker, ca. 80-125 na Chr. (collectie: Erfgoed Leiden e.o., langdurig bruikleen Rijksmuseum van Oudheden)

Bezoek ons: