Religie en magie in het oude Egypte
De tentoonstelling Goden van Egypte bracht de fascinerende Egyptische godenwereld tot leven. Goden, godsdienst en magie hadden grote invloed op de dagelijkse gang van zaken in het Egyptische rijk. Bezoekers zagen meer dan vijfhonderd objecten uit binnen- en buitenlandse musea: imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en kleurrijk beschilderde mummiekisten.
Samenwerking met Europese musea
Voor Goden van Egypte werkte het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien kwamen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, grafstenen en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Museo Egizio (Turijn), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim), het August Kestner Museum (Hannover) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Nooit eerder was een tentoonstelling van deze omvang helemaal gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.
Religie en magie in het oude Egypte
Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leerden bezoekers fascinerende goden en symbolen herkennen, en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er was aandacht voor de functie van de tempels in het land, de talrijke rituelen waarmee de goden vereerd werden en de reis naar de onderwereld. Cruciaal was de positie van de farao. Hij was immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde. Goden van Egypte sloot af met de Griekse en Romeinse veroveraars van Egypte, vanaf ca. 300 v.Chr. Zij brachten de Egyptische goden naar hun eigen wereld. Ook de latere invloed van de Egyptische godenwereld op de kunst en populaire cultuur van Europa kwam aan bod: Egyptische goden spelen regelmatig een rol in moderne kunst, films en lifestyle. In de tentoonstelling werd dit geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.