VERWACHT

Grote tentoonstelling met internationale topstukken

te zien van 14 oktober 2022 t/m 12 maart 2023

’s Werelds oudste havenstad

In oktober 2022 heeft het Rijksmuseum van Oudheden de primeur om als eerste museum ter wereld een grote, internationale tentoonstelling te kunnen wijden aan de Libanese stad Byblos. Deze legendarische stad verdient ieders aandacht. Byblos wordt al 8500 jaar lang bewoond. Het is niet alleen ‘s werelds oudste havenstad, maar het was ook millennia lang hofleverancier van de farao’s en de geboortestad van ons alfabet. Toen Rome zich voor het eerst een stad mocht noemen, had Byblos er al bijna zesduizend jaar opzitten.

Stad vol verhalen

De tentoonstelling brengt het mooiste en beste ter wereld over Byblos bijeen. U ziet prachtige koningsgraven, rijk versierde wapens, Romeinse mozaïeken, de vroegste zeehandel en de oudste Fenicische alfabet-inscripties. Er is ook aandacht voor de diverse sporen die de Egyptenaren, Feniciërs, Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Grieken en Romeinen achterlieten in de stad. De expositie brengt Byblos tot leven met spectaculaire projecties, (3D-)reconstructies en aan de hand van verhalen over uitzonderlijke handelaren, helden, priesteressen, koningen en goden.

Millennia aan wereldgeschiedenis en cultuur

Byblos is onderdeel van de antieke stedenreeks van het Rijksmuseum van Oudheden, waarin ook de tentoonstellingen Petra, Carthago en Nineveh te zien waren. Byblos is een UNESCO werelderfgoed site, gelegen aan zee en aan de voet van de beroemde cederbossen van het Libanongebergte. De stad speelde een ongekende rol in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

Antieke stedenreeks

De tentoonstelling Byblos wordt ondersteund door het Blockbusterfonds

Blockbusterfonds

Byblos monstertje

Foto © Nationaal Museum Beiroet

Byblos dolk

Foto © Nationaal Museum Beiroet