Kleine tentoonstelling
22 april t/m 3 september 2023
Hedendaagse kunstwerken over oudheden uit Egypte
Bovenstaande afbeelding © Sara Sallam
Kunstenaars Wes Mapes, Sara Sallam en duo Mirjam Linschooten & Sameer Farooq gaven in deze kleine expositie eigentijdse en persoonlijke perspectieven op oudheden uit Egypte. Ze bevragen daarmee de algemeen bekende eurocentristische verbeeldingen van de oud-Egyptische cultuur, die in de negentiende eeuw zijn ontstaan.
- Bezoekers vonden Time and Again Kemet achter de Egyptische tempel, in de entreehal die gratis te bezoeken is.
Egyptomanie in de negentiende eeuw
Verbeeldingen van het oude Egypte zijn wijdverspreid. Eeuwenlang probeerden mensen de vele sporen uit het Egyptische verleden te interpreteren. In Europa werd het oude Egypte lang gezien als een onderdeel van de Bijbelse en de Klassieke wereld. Sinds het begin van de negentiende eeuw werden op grote schaal Egyptische oudheden opgegraven door Europeanen en verkocht aan musea over de hele wereld. Er ontstond een ware egyptomanie: Europese schilders en componisten creëerden talrijke fantasieën over het oude Egypte en gaven daarmee vorm aan hun denkbeelden over deze oude cultuur vanuit een Europees perspectief.
Vier kunstenaars
In Time and Again Kemet brachten de vier kunstenaars eigentijdse reflecties en persoonlijke visies op dit verleden voor het voetlicht. Zo bracht Sara Sallam een sarcofaag uit de museumopstelling van het Rijksmuseum van Oudheden met een fotomontage (2021) uit de serie Home Outside of Home (2017-heden) weer terug naar Egypte. Met het wandtapijt Sahara Scattage (2018) maakte Wes Mapes met trots een visuele vertelling over zijn voorouderlijke, Afrikaanse wortels. Voor duo Sameer Farooq en Mirjam Linschooten was de inbraak in het Egyptisch Museum in Caïro, tijdens de volksopstand in 2011, de aanleiding voor het kunstproject Something Stolen, Something New, Something Borrowed, and Something Blue (2013-heden), waarvan verschillende beelden te zien waren in het museum.
Samenstelling | Time and Again Kemet werd samengesteld door Katayoun Arian, in het kader van de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk.
Sahara Scattage (foto: Rijksmuseum van Oudheden) | door Wes Mapes (2018)
Something Stolen, Something New, Something Borrowed, and Something Blue | door Sameer Farooq and Mirjam Linschooten (2013)