Kindertentoonstelling en tekenatelier

11 oktober 2019 t/m 15 maart 2020

Kunstenaar worden en Griekse beelden tekenen

Studio RMO was een tentoonstelling én een tekenatelier. Kinderen konden de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO stonden ze oog in oog met gipsen replica’s van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat konden kinderen zelf ook met het Studio RMO-tekenblad: ze bestudeerden de beelden, deden de tekenopdrachten en werden zélf de kunstenaar!

  • Studio RMO was speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Zelf aan de slag in het tekenatelier

Ze stonden soms meer dan honderd jaar in het depot van het museum verstopt: gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. In Studio RMO stonden bezoekers oog in oog met deze gipsen meesterwerken, zoals de Discuswerper en de Venus van Milo. Ze zagen wat beeldhouwers duizenden jaren geleden al konden maken. Ze stapten in de spannende wereld van de Griekse mythologie en gingen met het tekenblad zelf als kunstenaar aan de slag.

Griekse kunst en mythologie

Griekse kunstenaars waren waanzinnig goed in het maken van beelden. Ze lieten het liefst de mooiste of spannendste stukken uit mythologische verhalen zien. De god Apollo bijvoorbeeld, die net een pijl geschoten heeft om de reuzenslang Python te doden. Of de held Hercules, die even uitpuft na zijn avonturen. Goden en godinnen, gevleugelde Giganten, wezens die half paard – half mens zijn: je komt ze allemaal tegen. Soms stonden de beelden in een badhuis of een woonkamer, en soms waren ze onderdelen van reusachtige tempels.

Kopieën van wereldberoemde beelden

Een paar eeuwen geleden werden de échte, tweeduizend jaar oude Griekse en Romeinse beelden weer ontdekt door archeologen. Ze werden in musea tentoongesteld zodat bezoekers ze konden bekijken. Maar wat te doen als je ver weg woonde? In die tijd kon je geen plaatje op internet zoeken of met het vliegtuig op reis. Want dat was er allemaal nog niet! Daarom verzonnen mensen een list: nieuwe beelden maken (van gips) die er precies zo uitzien als de echte beelden. Zo kon je er een heleboel maken en die overal naartoe sturen. En zo kon je dus een beeld dat in Rome staat, gewoon in Leiden bekijken, in Studio RMO.

Studio RMO

Studio_RMO