Uit Fort Fectio bij Vechten

Het Rijksmuseum van Oudheden kocht in 2016 een aantal objecten voor de collectie Nederland in de Romeinse tijd. Het zijn voorwerpen die in de jaren 1976-1977 bij Vechten zijn gevonden: schoenzolen, speerpunten, sleutels, haarspelden, een kookpot, etc. Ze werden tussen de eerste en de vierde eeuw door Romeinse legionairs van het Fort Fectio gebruikt. Tot en met 21 augustus 2016 konden bezoekers de objecten in de Actueel-vitrines naast de Egyptische tempel in de entreehal bekijken.

Fort Fectio bij Vechten

Vlakbij het tegenwoordige Vechten, in de provincie Utrecht, lag in de Romeinse tijd het Fort Fectio. Het militaire bouwwerk was onderdeel van de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep.

Uit afgegraven grond voor een viaduct

In de jaren 1976-1977 werd bij Vechten de A12 verbreed. Hierbij werd de grond afgegraven tot een diepte van drieënhalve meter. De afgegraven grond werd bij een viaduct ten westen van het fort gestort en een paar jaar later gebruikt voor het nabijgelegen knooppunt Laagraven.

Verzamelaars met privécollecties

De onderste veenlagen waren rijk aan Romeins afval van Fort Fectio. In de periode tussen het afgraven en het hergebruik van de grond genoot de gestorte grond dan ook veel belangstelling van verzamelaars. Zo zijn destijds verschillende privécollecties ontstaan.

Uniek kijkje in het legionairsleven

De belangrijkste stukken uit één van deze verzamelingen zijn in 2016 aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden. De collectie bestaat voornamelijk uit militaire voorwerpen. Maar er zitten ook gebruiksvoorwerpen tussen, zoals sleutels, stilussen (schrijfstiften), messen en haarspelden. Alle voorwerpen tezamen geven een uniek kijkje in het leven van de Romeinse legionairs van Fort Fectio.

Romeinse voorwerpen kookgerei