Mini-tentoonstelling

8 februari t/m 9 juni 2019

Aanwinsten collectie Klassieke wereld

De verschillende collecties van het Rijksmuseum van Oudheden worden regelmatig verrijkt met schenkingen of aankopen. Dankzij een legaat van aardewerk-specialiste Maria Frederika Jongkees-Vos werd aan de collectie Klassieke wereld in 2018 een aantal mooie voorwerpen toegevoegd, waaronder Griekse en Romeinse schalen en bekers die bij maaltijden werden gebruikt.

Maria Frederika Jongkees-Vos

Begin 2018 kreeg het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder geschenk: Maria Frederika Jongkees-Vos (1933-2018) liet bij testament haar hele privéverzameling antiquiteiten na aan het museum. Zij was aardewerk-specialiste met een grote liefde voor de Attische vaasschilderkunst.

Privéverzameling

Maria’s echtgenoot was hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Toen hij plotseling overleed, besloot de jonge Maria haar leven te wijden aan haar passie: het verzamelen van kunstobjecten van de Grieken en Romeinen. De privéverzameling die haar echtgenoot ooit begonnen was, breidde ze uit. Uit het Middellandse Zeegebied verwierf ze onder meer rood- en zwartfigurige vazen van hoge kwaliteit, sieraden, bronzen beeldjes en terracotta stiertjes.

Oog voor het verfijnde en charmante

Wat de privéverzameling van Maria Jongkees-Vos bijzonder maakt, is dat haar persoonlijke smaak er duidelijk in te herkennen is. De specialiste had oog voor het verfijnde en charmante. In de vitrine was een selectie van haar verzamelwerk te zien, waaronder een drinkbeker die is versierd met de afbeelding van een uil (430-400 v.Chr.), een vrolijke visschaal met een sauskuipje in het midden (400-300 v.Chr.) en een drinkschaal waarop gestileerde planten te zien zijn.

Oog voor het verfijnde

Een drinkbeker met een uil tussen twee olijftakken (Zuid-Italië, 430–400 v. Chr.). | Uil en olijftak zijn symbolen van Pallas Athene, de godin van de wijsheid.

Oog voor het verfijnde

Een schaal met vissen en sauskuipje (Zuid-Italië, 400-300 v.Chr.). | Zeebaars, zeebrasem en sidderrog zwemmen rond een kuipje voor dipsaus.