Vlaardingen-cultuur: jagers worden boeren

De reizende expositie Expeditie Steentijd verhuisde in februari 2010 naar het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie was klein van omvang, maar gaf wel een compleet overzicht van de belangrijkste vondsten uit meer dan vijftig jaar archeologisch onderzoek naar de ‘Vlaardingen-cultuur’. Vlaardingen is de stad die zijn naam heeft gegeven aan een bijzondere cultuur uit de nieuwe steentijd, rond 3.000 voor Christus. Expeditie Steentijd was een ontdekkingsreis naar een wereld van vijfduizend jaar oud, toen het Zuid-Hollandse landschap een aaneenschakeling was van ruige natte gebieden, met moerassen, meren, rivieren en kustvlakten. De mensen van de Vlaardingen-cultuur combineerden hier hun traditionele levenswijze van jacht, visvangst en verzamelen met landbouw en veeteelt.

Veel te doen voor kinderen

Op de tentoonstelling zagen bezoekers tientallen vondsten die in de kuststreek van Nederland zijn gedaan, zoals stenen bijlen, een stuk van een berenschedel, een visfuik, aardewerk, vuursteen, een amulet van een berentand, de onderkaak van een everzwijn, stukken gevlochten touw en gereedschap om mee te jagen. Ook voor kinderen was er veel te doen op de tentoonstelling. Vanuit een prehistorische kano konden ze een film over een zoektocht naar prehistorische ‘Vlaardingers’ bekijken. Verder was er een digitaal spel met opdrachten, een speurtocht voor kleine ‘Steentijdjagers’ en een spannend boek over overleven in de natuur.

Over Expeditie Steentijd

Expeditie Steentijd werd bedacht, georganiseerd en gebouwd door TGV teksten & presentatie, in opdracht van het Vlaardings Archeologisch Kantoor van de gemeentelijke sectie Stadsarchief en Archeologie. Het is een reizende tentoonstelling die op 18 november 2009 werd geopend in het Visserij & Vlaardings Museum. Tot en met april 2011 was de expositie verder te zien in het Hunebedcentrum (Borger), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Bezoekerscentrum De Hoep (Castricum) en Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg (Voorburg).

Expeditie steentijd