Beelden in Leiden

Stichting Beelden in Leiden presenteerde onder de titel Concepts of Time op drie locaties in Leiden werk van talentvolle, jonge kunstenaars. Het Rijksmuseum van Oudheden was een van die locaties. De kunstwerken die bezoekers zagen varieerden van beeldhouwwerk tot video en wandinstallatie.

  • De tentoonstelling Concepts of Time stond op twee plaatsen in het museum: in de Muzezaal, direct links na de entreepoortjes voor de tentoonstellingszalen, en in de Egyptische tempel in de entreehal.

Acht kunstenaars, inspiratie uit het verleden

Hedendaagse kunstenaars laten zich graag inspireren door eeuwenoude vormentalen en technieken. Dat geldt ook voor de acht kunstenaars die voor deze tentoonstelling waren geselecteerd door gastcurator Sandrine van Noort (curator kunstcollectie LUMC). Juliaan Andeweg, Danielle van Ark, Jasper Hagenaar, Nynke Koster, Damian Kapojos, Bastiënne Kramer, Emma van der Put en Camile Smeets reflecteerden allen op hun eigen wijze op aspecten uit het verleden. Drie van hen hadden speciaal voor deze gelegenheid nieuw werk gemaakt dat duidelijk verwijst naar de collecties van het museum.

Beelden in Leiden: jaarlijkse openluchttentoonstelling

De tentoonstelling in het museum maakte deel uit van de jaarlijkse openlucht-beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Stichting Beelden in Leiden biedt daarmee een podium aan talentvolle jonge beeldhouwers. Concepts of Time, de overkoepelende titel van deze zevende editie, stond in het teken van geschiedenis. Een mooie aanleiding om hedendaagse beeldhouwkunst te tonen in het Rijksmuseum van Oudheden dat dit jaar zijn tweehonderdjarig bestaan vierde onder het motto al 200 jaar van nu.

  • De andere twee locaties in Leiden van Concepts of Time waren de Hooglandsche Kerkgracht (openlucht, t/m 6 augustus 2018) en Galerie en voortuin van het Leids Universitair Medisch Centrum (t/m 2 september).
Concepts of Time

Camile Smeets: Poortwachter (keramiek, 2009)

Topstukken uit de tentoonstelling