Deze tentoonstelling presenteerde prachtige zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse gipsen afgietsels van de fraaiste beelden uit de Oudheid. Naast kopieën van de beroemde sculpturen van het Parthenon, de ‘Apollo Belvedere’ en de ‘Venus van Arles’, waren beeldjes van goden en dieren, en bustes en portretten van Griekse en Romeinse goden en helden te zien.

Tijdloze schoonheid

De tijdloze schoonheid van de klassieke beeldhouwkunst stond centraal. Foto’s, prenten en impressies van de Grand Tour, 17de-eeuwse kabinetten, een 18de-eeuwse kunstacademie, collegezalen en museumzalen waar de beelden ooit prijkten, gaven een beeld van de rol die de gipsen speelden in de wetenschap, kunstbeschouwing en kunstonderwijs in de afgelopen vierhonderd jaar.

Restauratie op zaal

Voorafgaand aan de tentoonstelling werd een aantal gipsen beelden gerestaureerd in de tentoonstellingszalen van het museum. Een team van specialisten werkte daar drie maanden aan. Het reinigen, schoonmaken, retoucheren en conserveren van de beelden was een complexe en tijdrovende klus, omdat het gips erg kwetsbaar en poreus is.

Beeldschoon