Een kleine tentoonstelling met bijzondere invalshoek

(uitsluitend online te zien)

door:

Ben van den Bercken, assistent-conservator collectie gemmen en cameeën
&
Tanja van der Zon, projectleider tentoonstellingen

Amalia en Frederik Hendrik

Bent u wel eens door de Amalia van Solmsstraat gefietst? Dan heeft u zich misschien wel afgevraagd of deze Amalia iets met de huidige prinses Amalia te maken heeft. En waarom is de Frederik Hendriklaan zo’n vaak voorkomende straatnaam in Nederland? Wie waren Amalia en Frederik Hendrik en wat hadden zij te maken met een ‘pronkterrine’ die in 2013 in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden werd opgenomen? Het voorwerp stamt uit de zeventiende eeuw en is overgeleverd uit de collectie van het voormalig Geldmuseum/Koninklijk Penningkabinet, dat toen ophield te bestaan.

Verjaardagscadeautje

Het barokke object stamt uit de zeventiende eeuw en is drager van maar liefst 99 gemmen en cameeën. Het is een pronkstuk in de vorm van een soepterrine, gemaakt van goud en schellak en bezet met (halfedel)stenen: een absolute blikvanger. Soep zal er niet uit gegeten zijn, maar het is ooit met liefde gemaakt voor een bijzondere jarige: Amalia van Solms (1602-1675), echtgenote van prins Frederik Hendrik (1584-1647).

Gemmen en cameeën

Gemmen en cameeën zijn stenen waarop een voorstelling of een portret te zien is. Amalia was een liefhebber van stenen. Niet alleen tooide ze zichzelf met kostbare juwelen en edelstenen, ze had ook een speciaal vertrek waarin ze kunstobjecten bewaarde, die bijvoorbeeld van bergkristal of serpentijn gemaakt waren. Een verjaardagsgeschenk met zoveel gekleurde en verschillende soorten stenen zal haar zeker aangesproken hebben.

Een op de oudheid geïnspireerd verjaardagscadeau

Tik of klik op de voorwerpen voor meer informatie.

Literatuurverwijzingen:

Amalia van Solms op Wikipedia
Vrouwe Amalia van Solms, een biografie, Heemkundekring voor Baarle-Hertog etc.
Paleis Noordeinde, kunstkamer
‘Une abondance extra ordinaire’: The Porcelain Collection of Amalia van Solms

Alle getoonde objecten komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, tenzij anders aangegeven.
Bekijk nog meer web-exposities