Aflevering 3

De wereld van de Romeinen, Grieken , Kelten, Egyptenaren, Joden en Mesopotamiërs is fascinerend en de bestudering daarvan is dat eveneens. Om ook dat laatste te tonen, organiseert het Rijksmuseum van Oudheden de serie Oog op de Oudheid. Onder het motto: ‘geen weetjes, maar wetenschap’ vernemen we wat onderzoekers nu eigenlijk doen.

  • Oog op de oudheid wordt gemaakt in samenwerking met journalist en oudheidkundige Jona Lendering

Anachronisme

Luister naar aflevering 3:

In de derde aflevering van Oog op de Oudheid discussiëren de panelleden over of en hoe actuele agenda’s het onderzoek naar de oudheid bepalen. Welke invloed heeft dat ‘kijken door een moderne lens’? Voorbeelden daarvan zijn vraagstukken over sustainability en ecocriticism, maar ook identiteit, globalisering en klimaat: waarom zouden we moderne problemen en concepten projecteren op de oudheid? In hoeverre is dit anachronistisch (en dus een historische doodzonde) en in hoeverre juist een hermeneutische noodzaak?

Andere afleveringen

Aflevering 1: Beleven
Aflevering 2: Analogie

RMO-podcasts

In de podcastseries van het Rijksmuseum van Oudheden vertellen conservatoren en andere experts interessante verhalen over de oudheid. Abonneer je op de podcasts in je favoriete app: