Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Overzicht activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden

De dertiende Week van de Klassieken (26 maart t/m 5 april 2020) heeft als thema Controverse en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. De Week opent op donderdag 26 maart 2020 met o.a. de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Tot en met 5 april 2020 zijn er tal van activiteiten in het museum.

Programma

Boekpresentatie: Controverses – beelden van de antieke wereld in het heden

De auteurs van het themaboekje van de Week van de Klassieken 2020 (Anton van Hooff, Daan Nijssen en Tom Buijtendorp) presenteren hun kleinood. Aansluitend is er gelegenheid om het boekje te kopen in de museumwinkel.

Hermaion studiemiddag

Hermaion is een educatieve uitgeverij op het gebied van Klassieke talen en cultuur. Deze middag biedt een gevarieerd programma rondom de thema’s van de eindexamenboeken voor CE 2020.

Ken-Uw-Klassieken Pubquiz voor classici

Wedstrijd tussen teams van kenners van de klassieke oudheid, onder leiding van Fik Meijer en een deskundige jury. Iedereen met kennis van zaken mag inschrijven en meedoen. Win de wisselbokaal en de onvergankelijke eer!

Lezingenmiddag: Omstreden archeologie in Italië en Syrië

Lucinda Dirven (Universiteit van Amsterdam) en Nathalie de Haan (Radboud Universiteit) spreken over de relatie tussen archeologie en de machthebbers van een land. Aan bod komen o.a. IS in Syrië, en Italiaanse archeologen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boekpresentatie: Bedrieglijk echt

In Bedrieglijk echt beschrijft historicus Jona Lendering de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie. Hij laat zien dat fraudeurs kansen krijgen de wetenschap een loer te draaien door de zucht naar roem van wetenschappers.

Finale Klassieke Olympiaden

Vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen. Vandaag worden de finales gespeeld en de prijzen uitgereikt.

Speedrondleidingen: Controverse

Welke ‘klassieke wereld’ leer je eigenlijk kennen in een museum? Kijk in sneltreinvaart en discussieer mee tijdens een interactieve rondleiding in het museum.

(KINDERACTIVITEIT) Verteltheater over de oudheid

Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen in het museum vertelt hij spannende, ontroerende, grappige en mooie verhalen over de oudheid.

Homerusdag

Een deskundige jury kiest uit drie genomineerde boeken de winnaar van de Homerusprijs 2020. Aansluitend verzorgt Marita Mathijsen (Universiteit van Amsterdam) de Homeruslezing.

Lezing: Arthur Evans en het ‘Paleis van Minos’ te Knossos

Archeoloog Josho Brouwers vertelt over de begenadigde Britse archeoloog Arthur Evans, die aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen deed in Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Maar hij was ook een kind van zijn tijd en vooral de laatste decennia worstelen archeologen met zijn erfenis.

Lezingenavond: Het Parthenon op de Acropolis

Janric van Rookhuijzen, Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter vertellen over de tempels die op de Acropolis staan. De centrale vraag is of de tempel die wij het Parthenon noemen, in de oudheid ook écht het Parthenon was, of een andere tempel?

Presentaties en discussies: Oog op de oudheid

Kim Beerden (Universiteit Leiden) en Annemarieke Willemsen (Rijksmuseum van Oudheden) discussiëren over de vraag of er bijvoorbeeld in musea of het onderwijs disclaimers over confrontaties met potentieel schokkende gebeurtenissen in de oudheid moeten komen.

Avondsymposium: De geheimen van het Grieks

Een avond over nieuw onderzoek naar een oude taal. Recent onderzoek heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten rondom het oud-Grieks, die door vier onderzoekers van de Universiteit Leiden op een voor iedereen toegankelijke manier worden gepresenteerd en uitgelegd.

Lezingen en rondleiding: Dies Latinus VIII

De achtste Dies Latinus, een dag over de oude wereldtaal Latijn. Met ’s ochtends een lezing over klassieke talen-onderwijs en ’s middags aandacht voor de Romeinse dichter Martialis, de ‘koning van het epigram’. Voor het deel over Martialis is geen voorkennis van het Latijn vereist.

Lezingenavond

Avondvullend programma met lezingen over het thema van de Week van de Klassieken: controverse.

Lezingenmiddag: van republiek naar keizertijd

Met lezingen door Christoph Pieper (Universiteit Leiden), Luuk de Ligt (Universiteit Leiden) en Susanna de Beer (Universiteit Leiden), onder leiding van dagvoorzitter Kim Beerden (Universiteit Leiden).

Boekpresentatie: Macht en moraal

Diederik Burgersdijk, Peter Burgersdijk en Richard Haasen presenteren het boek Macht en moraal, hun vertaling van het complete werk van de Romeinse auteur Cornelius Nepos.

Speedrondleidingen: Controverse

Welke ‘klassieke wereld’ leer je eigenlijk kennen in een museum? Kijk in sneltreinvaart en discussieer mee tijdens een interactieve rondleiding in het museum.

(KINDERACTIVITEIT) Verteltheater over de oudheid

Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen in het museum vertelt hij spannende, ontroerende, grappige en mooie verhalen over de oudheid.

(FAMILIEACTIVITEIT) Romeinenweekend

Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, komt als een Romeins legioen dat zijn legerkamp opslaat in de Tempelzaal. In het museum ontmoet u ‘gewone’ Romeinen die vertellen over hun leven en werk.

Concert in het Latijn: Carmina Latina

Zangeres Judith Nijland studeerde ooit af in Griekse en Latijnse taal en cultuur. Ze brengt met haar band Latijn en jazz bij elkaar: jazz-standards, nieuwe liedjes, een gedicht van Catullus (1e eeuw v.Chr.) en een nummer van Chick Corea. Allemaal in het Latijn!

Week van de Klassieken 2020

Bezoek ons: