Kom proefjes doen in de museumtuin

Wie komt er als een echte onderzoeker proefjes doen met bijvoorbeeld zand uit Domburg, of een bestuurbare waterstraal? Iedereen is welkom bij de walk-in workshop in de museumtuin, die wordt gegeven door Adriaan van den Berg, gepensioneerd leerkracht en liefhebber van proefjes.

  • datum: zaterdag 25 maart 2023
  • tijd: doorlopend tussen 13.00 en 16.00 uur (aanmelden niet nodig)
  • locatie: museumtuin (naast het museumcafé), Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

De walk-in workshop wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023).

Nehalennia

Tot de spectaculairste vondsten uit de oudheid in Nederland behoren zonder enige twijfel de Nehalennia-altaren. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden zo’n tweehonderd brokstukken en altaren voor deze godin uit de Zeeuwse wateren gevist. De vondsten tonen aan dat er in de Romeinse tijd een heiligdom ter ere van de godin Nehalennia heeft bestaan aan de oever van de Oosterschelde, in de buurt van Colijnsplaat, toen Ganuenta geheten. Waarschijnlijk is het heiligdom in de 3de eeuw door het water verzwolgen.

Doe-het-zelf

Maar hoe gebeurde dat, een tempel die wegzakte in het water? En welk effect had het zand en water op de altaren en beelden? Ontdek het zelf tijdens deze walk-in workshop!

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Nehalennia_altaar

Nehalennia-altaar uit de museumcollectie