Lezing in het museum of thuis
U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).
Lezing door Daniel Schwemer
De jaarlijkse Veenhoflezing van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) wordt gehouden door prof. dr. Daniel Schwemer, hoogleraar Oude Nabije Oosten-studies aan de Julius-Maximilians-Universität Würzburg. In zijn lezing Leven in een onzekere wereld: magische rituelen uit het oude Mesopotamië vertelt hij over het Bīt mēseri-ritueel uit het oude Mesopotamië, dat diende voor de bescherming van een huis en de bewoners ervan.
- datum: vrijdag 1 december 2023
- tijd: 17.30 – 18.30 uur, aansluitend borrel (zaal open vanaf 17.00 uur)
- locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via Zoom
- entree: gratis | vooraf aanmelden verplicht
- voertaal: Engels
In het museum of via livestream
U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).
Machtige beschermers
Daniel Schwemer begint zijn Veenhof-lezing met een kort overzicht van magie in het oude Mesopotamië en zal daarna in detail spreken over een ritueel voor de bescherming van een huis en de bewoners ervan: hij neemt u mee in de manier waarop deskundigen in Mesopotamië de angsten van hun patiënt konden bezweren het Bīt mēseri-ritueel. Na de introductie in een onzichtbare mythische wereld stond iemand niet langer alleen, maar kreeg hij toegang tot machtige beschermers.
Magische teksten in spijkerschrift
Kleitabletten met zogenaamde magische teksten in spijkerschrift zijn misschien wel de meest uitgebreide en gevarieerde teksten die we kennen uit de bibliotheken van Babylonische en Assyrische geleerden. Ze bevatten instructies voor het uitvoeren van kwaad afwerende (en soms ronduit agressieve) rituelen. De teksten zijn vaak incompleet, maar kunnen gereconstrueerd worden door talrijke fragmenten te combineren. Magische teksten bieden een uniek inkijkje in de rituele strategieën die in premoderne samenlevingen werden ingezet voor het omgaan met de fundamentele onzekerheden in het leven.
Jaarlijkse Veenhoflezing
De Veenhoflezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. Jaarlijks nodigen het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en het Rijksmuseum van Oudheden een internationaal gerenommeerde assyrioloog of archeoloog van Mesopotamië uit om te spreken over recent onderzoek of nieuwe inzichten. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom.
Aanmelden Zoom-livestream thuis
Meld u aan voor de Zoom-livestream door NINO
Let op: de lezing wordt niet opgenomen. Na afloop is het niet mogelijk om de livestream terug te kijken.
Aanmelden bijwonen in het museum
Verstuur onderstaand formulier als u de Veenhoflezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.
lees meer over ons privacybeleid

Assyrisch amulet met afbeelding van een lulal en een ugallu, een populair paar kwaad afwerende monsters in de 7e eeuw v.Chr. | Collectie: Rijksmuseum van Oudheden