Jasper de Bruin over terra sigillata uit Vechten

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over terra sigillata, het porselein uit de oudheid. In het Utrechtse fort Vechten hebben de Romeinen veel van dit rode, glanzende aardewerk achtergelaten. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 20 november 2022
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Het porselein van de oudheid

Aan het begin van de jaartelling bracht het Romeinse leger iets nieuws met zich mee naar de Lage Landen: aardewerk dat op de draaischijf was gemaakt. Vóór die tijd werden alle potten ter plaatse met de hand gekleid. Binnen het Romeinse aardewerk valt de terra sigillata op. Dit rode, glanzende aardewerk wordt ook wel het porselein van de oudheid genoemd. Het bevatte fraaie, regelmatige versieringen en was voorzien van stempels van de fabrikant (terra sigillata betekent ‘gestempelde aarde’).

Terra sigillata uit Vechten

Terra sigillata werd op industriële schaal vervaardigd in ateliers in Italië, Frankrijk en Duitsland en was mateloos populair onder het Romeinse leger. Vandaar ook dat archeologen dit aardewerk vaak in Romeinse legerkampen hebben gevonden, zoals in Vechten, bij Utrecht. Vechten werd al vroeg gesticht: rond het begin van de jaartelling. Het was niet alleen een buitengewoon groot fort, maar ook een belangrijke handelsplaats. Daarom is er enorm veel terra sigillata gevonden.

Tentoonstelling over Vechten

In deze topstukkenlezing vertelt Jasper de Bruin wat terra sigillata precies is en hoe het bestudeerd kan worden. Ook licht hij een tipje van de sluier op van de RMO-tentoonstelling over het Romeinse fort in Vechten, die in juni 2023 zal openen.

Meer topstukkenlezingen in 2022

Zondag 25 september: Ruurd Halbertsma over de helm van Athena
Zondag 16 oktober: Marein Meijer over de mummiekisten van Petisis
Zondag 30 oktober: David Kertai over een hypnotiserende priester uit Soemerië
Zondag 11 december: Lara Weiss over het reliëf van Hatiay

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in de museumwinkel en onze online webshop

Terra sigillata uit Vechten

Terra sigillata, gevonden in fort Vechten