Jasper de Bruin over een Minerva-beeldje uit Friesland

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over een fraai bronzen beeldje van de Romeinse godin Minerva, dat ruim honderd jaar geleden in Friesland werd gevonden. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 23 april 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Minerva uit Friesland

Sinds 1912 maakt een fraai bronzen beeldje van de Romeinse godin Minerva deel uit van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Het dateert uit de periode 100-300 na Chr. en is gevonden in het dorp Wijnaldum, vlakbij Harlingen in Friesland. De vraag is hoe dit 22,5 centimeter hoge beeldje in Friesland terecht is gekomen, aangezien Noord-Nederland destijds buiten het Romeinse rijk lag. Was het een handelsobject of is er meer aan de hand? En wat weten we eigenlijk van deze regio in de Romeinse tijd?

Minerva

Minerva was een Romeinse godin, vergelijkbaar met de Griekse godin Athena. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst. Minerva is herkenbaar aan haar wapenrusting met helm, zwaard en schild.

Meer topstukkenlezingen in 2023

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Minerva uit Friesland

Het 22,5 centimeter hoge beeldje van de Romeinse godin Minerva, uit de periode 100 - 300 na Chr.