Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Raphaël Rijntjes over het Ulfberht-zwaard

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Raphaël Rijntjes, assistent-conservator collectie Middeleeuwen, over het middeleeuwse Ulfberht-zwaard dat rond het jaar 1000 is gemaakt en in 1983 langs de Maas bij Lith werd gevonden. Op de kling is aan een zijde een naam geschreven: Ulfberht, de naam van een belangrijke wapensmid. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 17 oktober 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Wapensmid Ulfberht

Ulfberht was de naam van een belangrijke wapensmid die leefde rond het jaar 1000. De uitstekende kwaliteit van deze wapens maakte ze al in de Middeleeuwen erg geliefd. Na Ulfberhts dood ging de productie van zijn zwaarden daarom gewoon door en werden ze zelfs nagemaakt door anderen. Een aantal is waarschijnlijk langdurig in gebruik geweest. Dat is ook te zien aan het Ulfberht-zwaard dat is gevonden bij Lith. Het museum heeft nog een tweede Ulfberht-zwaard in de collectie, waarover Raphaël Rijntjes ook zal vertellen.

Het werk van de smid

De smeedtechniek waarmee de Ulfberht-zwaarden werden gemaakt, betekende voor die tijd een geweldige innovatie. Aangezien zwaarden zowel hard als buigzaam moesten zijn, werden ze gemaakt van staal dat was gevormd uit in elkaar gedraaide staven koolstofrijk en koolstofarm ijzer. De zwaardmakers smeedden die in patronen in de zogeheten damasceer-techniek, zodat het wapen een optimale samenstelling kreeg. Ook de letters Ulfberht werden zo gevormd.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Ulfberht-zwaard

Het middeleeuwse Ulfberht-zwaard

Ulfberht-zwaard

De inscriptie in het Ulfberht-zwaard

Bezoek ons: