Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Ruurd Halbertsma over een Griekse vaas

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Ruurd Halbertsma (conservator collectie Klassieke wereld) over een intrigerende Griekse vaas met een geframede voorstelling van twee strijdende helden: Achilles en Memnon. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 28 februari 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Hoe frame je een koning?

Uit het bezit van stadhouder Willem V (1748-1806) stamt een Griekse vaas met een intrigerende voorstelling. Twee helden, de Griek Achilles en de Ethiopische koning Memnon, strijden op leven en dood met elkaar voor de muren van Troje. Hun lot wordt in de hemel beslist door het wegen van hun zielen. Deze topstukkenlezing behandelt de strijd tussen de twee helden. We zullen zien dat de vaasschilder vooringenomen was en koning Memnon heeft geframed op een niet mis te verstane wijze.

Meer topstukkenlezingen in 2021

Nieuw topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons nieuwe, ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Stadhoudersvaas Griekse vaas Achilles Memnon

Bezoek ons: