Jasper de Bruin over de sarcofaag van Simpelveld

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over de sarcofaag van Simpelveld. Hij vertelt over de ontdekking in 1930, de afbeeldingen aan de binnenzijde, en de objecten die in en rond de stenen kist begraven lagen. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 6 februari 2022
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

De sarcofaag is het afgelopen jaar gerestaureerd. Over dit project hielden de restauratoren een logboek bij.

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Sarcofaag uit Romeins Zuid-Limburg

De sarcofaag van Simpelveld is een van de absolute topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden. Het beeldhouwwerk aan de binnenkant maakt het tot een uniek overblijfsel uit de Romeinse tijd. In deze topstukkenlezing vertelt Jasper de Bruin uitgebreid over deze bijzondere stenen grafkist uit de derde eeuw na Chr. Hij kijkt daarbij naar de ontdekking in 1930, de afbeeldingen aan de binnenzijde, en de objecten die in en rond de kist begraven lagen. Ook gaat hij in op de betekenis van dit rijke graf in de context van de villawereld van Romeins Zuid-Limburg.

Meer topstukkenlezingen in 2022

  • Zondag 20 februari: Annemarieke Willemsen over de fibula van Dorestad
  • Zondag 6 maart: Luc Amkreutz over het grafveld van Elsloo
  • Zondag 27 maart: Ruurd Halbertsma over de sarcofaag van Paus Marcellus
  • Zondag 3 april: David Kertai over het hoofd van koning Gudea
  • Zondag 24 april: Daniel Soliman over het dodenboek van Qenna

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

sarcofaag van Simpelvel

De Romeinse sarcofaag van Simpelveld (derde eeuw na Chr.)