Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Jasper de Bruin over de bronsschat van Nistelrode

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over de bronsschat van Nistelrode. De samenstelling van de bronsschat laat zien wat er in de Romeinse tijd aan bronzen vaatwerk werd gebruikt. Maar de vondst roept ook vragen op over de reden waarom deze spullen begraven zijn. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 31 oktober 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De bronsschat van Nistelrode

Op vrijdagmiddag 5 maart 2004 werd op een opgraving bij Nistelrode in Noord-Brabant een van de grootste Romeinse bronsschatten van Nederland gevonden. De schat lag in een kuil begraven, afgedekt door een grote tinnen schaal of bekken. Enerzijds geeft de samenstelling van de bronsschat inzicht in wat er in de Romeinse tijd aan bronzen vaatwerk werd gebruikt. Maar anderzijds roept de vondst ook vragen op over de reden waarom deze spullen begraven zijn. Was men bang voor Germaanse plunderaars, of is er een andere reden voor het verstoppen van deze schat?

Meer topstukkenlezingen in 2021

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop

Bronsschat Nistelrode

De Romeinse bronsschat die in 2005 werd gevonden bij Nistelrode (Noord-Brabant)

Bezoek ons: