Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Cisca Hoogendijk

Cisca Hoogendijk is universitair docent aan het Papyrologisch Instituut van de Universiteit Leiden. Zij houdt deze avond een lezing over het leven van priesters in Soknopaiou Nesos, ooit een Egyptisch dorpje aan de rand van de westelijke woestijn. Ze houdt de lezing in het kader van de tentoonstelling Goden van Egypte .

  • datum: dinsdag 8 januari 2019
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing
Mummie krokodil Egypte

De tempel van de krokodillengod

Soknopaiou Nesos was een klein Egyptisch dorpje aan de rand van de westelijke woestijn. Het is gesticht in de derde eeuw voor Christus en kende zijn bloeiperiode in de Romeinse tijd. De archeologische resten van dit dorp zijn indrukwekkend. Kleinere objecten en de Egyptische en Griekse papyri en ostraca die er gevonden zijn, werpen licht op het dagelijks leven dat zich er afspeelde. Het blijkt dat het merendeel van de bevolking de een of andere priesterlijke functie bekleedde in de grote tempel van Soknopaios, de krokodillengod. De tempel vormde het religieuze en economische centrum van dit dorp.

Een bijzonder dorp

Hoogendijk vertelt eerst over de bijzondere ligging van Soknopaiou Nesos en de achtereenvolgende clandestiene en legale opgravingen die er hebben plaatsgevonden. Daarna gaat ze aan de hand van een aantal (Griekse) papyrusteksten (in vertaling) in op de bezigheden van deze priesters, hun onderlinge relaties en hun relatie met de Romeinse overheid. Ook vertelt ze over de mogelijke oorzaken voor het plotselinge einde van dit dorp in de derde eeuw na Christus.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Bezoek ons: