Symposium

Ieder jaar organiseren dr. Casper de Jonge en dr. Hugo Koning, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden, een avond die verbonden is aan het thema van de Week van de Klassieken. Deze avond staat de revolutionaire held Prometheus centraal, bekend om zijn verzet tegen de Olympische goden. De titaan wordt vanuit verschillende perspectieven belicht om een zo veelomvattend beeld te krijgen van zijn rebellie en de gevolgen daarvan.

  • datum: woensdag 29 maart 2023
  • tijd: 20.00 – 21.30 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (dit symposium wordt niet via livestream uitgezonden)
  • kosten: gratis
  • in samenwerking met: Universiteit Leiden

Dit symposium wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023).

De prijs van revolutie

De titaan Prometheus geldt al sinds de vroegste oudheid als een onverschrokken held die zich ten behoeve van de mens afzette tegen Zeus en zijn Olympische regime. Zijn revolutionaire acties, waarvan het stelen van het vuur wel de bekendste is, leidden tot een aardverschuiving in de plaats van goden en mensen in de kosmos. Tijdens deze boeiende avond kijken we vanuit drie verschillende oogpunten naar Prometheus’ opstand en de prijs van revolutie.

Hugo Koning: mythologie

Hugo Koning, classicus in Leiden met een interesse voor mythologie, zal in de eerste lezing de mythe van Prometheus toelichten en in een breder verband plaatsen. Hij laat zien dat de strijd tussen de goden vooral akelige gevolgen had voor de mensheid.

Adriaan Rademaker: muziek

Adriaan Rademaker, graecus verbonden aan de Universiteit Leiden, zal vervolgens een hoofdstuk uit de muzikale receptie van Prometheus behandelen: Beethovens Geschöpfe des Prometheus. Aan de hand van muziekfragmenten doorgrondt hij de titaan zoals voorgesteld door Beethoven.

Julia van Rosmalen: schilderkunst

Julia van Rosmalen, kunsthistorica en mede-auteur van het werk Prometheus tussen kunst en lever (2020), voltooit de avond met een lezing over de rol van Prometheus in de schilderkunst van de negentiende eeuw. Ze laat zien dat de figuur van Prometheus in meerdere opzichten revolutionair te noemen valt.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 23 maart t/m 2 april 2023 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u het symposium wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Prometheus

Geketende Prometheus met de adelaar van Zeus | door Peter Paul Rubens, ca. 1611-1618 | collectie: Philadelphia Museum of Art