Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).

Mark Garrison vertelt over het Persepolis Fortification Archive

De tweejaarlijkse Sancisi-Weerdenburg-lezing wordt in 2024 gehouden door dr. Mark Garrison, universitair docent kunstgeschiedenis van het oude Nabije Oosten aan het Trinity College in Texas, Verenigde Staten. Zijn Engelstalige lezing gaat over het Persepolis Fortification Archive, dat in 1933-1934 werd opgegraven in Iran. Garrison vertelt over de uit het archief afkomstige, meesterlijk gesneden rolzegel-afbeeldingen die werden gebruikt door drie bijzonder belangrijke personen uit het Achaemeniden-rijk: koningin Irtašduna, haar zoon (prins) Iršama, en haar kanselier Šalamana.

  • datum: donderdag 29 februari 2024
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur, na afloop borrel)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via Zoom
  • toegang: gratis
  • voertaal: Engels
  • georganiseerd door: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, i.s.m. Rijksmuseum van Oudheden

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis Zoom-livestream door NINO (beide vooraf aanmelden).

Persepolis Fortification Archive

Het Persepolis Fortification Archive werd opgegraven in Persepolis (Iran) in 1933-1934. Het is het waarschijnlijk grootste bewaard gebleven rijksarchief van West-Azië uit de oudheid. Het stamt uit de periode van Darius de Grote, die regeerde van 522 tot 486 v.Chr. Het archief documenteert de voedselvoorziening van het Achaemeniden-rijk aan rijksambtenaren, zoals arbeiders, gezanten, administrateurs, edellieden, leden van het koningshuis en priesters (voor het brengen van offers).

Rolzegels

De kleitabletten in het archief bevatten niet alleen teksten, maar ook vele afdrukken van rolzegels. Deze zegelingen vormen de grootste verzameling afbeeldingen uit het antieke West-Azië. Vaak kunnen de zegels gelinkt worden aan bepaalde ambtenaren en kantoren. De zegels bieden daarom talrijke mogelijkheden om te onderzoeken op welke wijze afbeeldingen een rol speelden binnen de staatsadministratie. Mark Garrison vertelt in zijn lezing over de rolzegel-afbeeldingen die werden gebruikt door drie bijzonder belangrijke personen uit het Achaemeniden-rijk die nauw met elkaar verbonden waren: koningin Irtašduna, haar zoon (prins) Iršama, en haar kanselier Šalamana. Hun zegels – meesterlijk gesneden kunstwerkjes – bieden een unieke blik op de sociale, politieke en administratieve structuren in Persepolis aan het einde van de 6e eeuw v.Chr.

Sancisi-Weerdenburg-lezing

De Sancisi-Weerdenburg-lezing is een terugkerende lezing ter nagedachtenis aan prof. Heleen Sancisi-Weerdenburg (1944-2000) en wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. Heleen Sancisi-Weerdenburg was hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De eerste lezing in haar gedachtenis vond plaats in juni 2010, geïnitieerd door haar beide kinderen. Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd.

Aanmelden Zoom-livestream thuis

Meld u aan voor de Zoom-livestream door NINO

Let op: de lezing wordt niet opgenomen. Na afloop is het niet mogelijk om de livestream terug te kijken.

Aanmelden bijwonen in het museum

Verstuur onderstaand formulier als u de Sancisi-Weerdenburg-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Sancisi-lezing 2023