Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Livestream-boekpresentatie door Ruurd Halbertsma

Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, presenteert deze middag zijn debuutroman Roofkunst, een fictief verhaal over een museumconservator die wordt geconfronteerd met onrust over teruggave van kunstschatten en wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Met behulp van twee collega’s probeert hij de stormachtige ontwikkelingen te bezweren. Na een korte lezing en voordracht, wordt Ruurd Halbertsma geïnterviewd over zijn boek door schrijver en presentator Yaël Vinckx. Ook RMO-directeur Wim Weijland spreekt een kort woord over het boek en de thematiek van roofkunst.

  • datum: zondag 13 juni 2021
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Roofkunst verschijnt op 13 juni 2021 bij Uitgeverij Primavera Pers. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel van het Rijksmuseum van Oudheden voor € 19,50 (276 pagina’s, paperback).

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze boekpresentatie gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de livestream kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Programma

  • 15.00 uur: Welkomstwoord door Yaël Vinckx
  • 15.05 uur: Korte lezing en voordracht door Ruurd Halbertsma
  • 15.20 uur: interview Ruurd Halbertsma door Yaël Vinckx
  • 15.50 uur: overhandiging eerste exemplaar aan RMO-directeur Wim Weijland
  • 16.00 uur: einde programma

Roofkunst, een roman

Er heerst onrust in de Leidse musea. De roep om teruggave van hun schatten aan de landen van herkomst wordt steeds sterker. Conservator Tjalling Kingma van het Rijksmuseum van Oudheden probeert de zaken te nuanceren, maar krijgt te maken met angstige en opportunistische bestuurders. Tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens door een studente beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Kingma’s academische loopbaan staat op het spel, maar gelukkig is niet iedereen in de academische wereld tegen hem; zijn assistente Inga Thomsen en collega Seerp Klover maken een plan… De campus-roman Roofkunst neemt u vanuit Leiden mee naar de ruïnes van Carthago in Tunesië en naar New York, Yale University en Boston. Daarnaast maakt u kennis met Leidse anarchisten en met een nieuwe generatie van woke studenten.

Over de auteur

Ruurd Binnert Halbertsma studeerde Klassieke Talen, Oude Geschiedenis en Klassieke Archeologie in Leiden. Naast zijn werk als conservator in het Rijksmuseum van Oudheden, doceert hij klassieke archeologie aan de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde ook twee dichtbundels. Roofkunst is zijn debuutroman.

Roofkunst Ruurd Halbertsma

Ruurd_Halbertsma

Ruurd Halbertsma

Bezoek ons: