Jasper de Bruin | Romeinse graven in Heerlen

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd, over de inhoud van de kisten uit de rijke Romeinse graven die in 1920 werden gevonden in Heerlen.

  • datum: zondag 3 december 2023
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Rijke Romeinse graven in Heerlen

In 1920 werden bij werkzaamheden aan de Voskuilenweg in Heerlen vier grote stenen kisten gevonden. Ze waren afgedekt met grote, platte stenen deksels. Het bleek om Romeinse begravingen uit de tweede eeuw na Chr. te gaan. Twee van de kisten sprongen eruit door de rijke inhoud.

Nieuw onderzoek

In het kader van het nieuwe onderzoek naar het Romeinse villalandschap in Zuid-Limburg (2020-2024) is opnieuw gekeken naar de inhoud van deze stenen kisten, door archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden, het Limburgs Museum (Venlo), het Thermenmuseum (Heerlen) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Alle villavondsten zijn daarbij opnieuw gefotografeerd. Hierdoor is niet alleen een beter inzicht verkregen in wat er nu precies in de kisten zat, maar ook welke grafrituelen er plaatsvonden en wat de datering van de kisten is. Maar wat zeggen deze kisten over het Romeinse Heerlen? En wat was Romeins Heerlen – dat destijds Coriovallum heette – eigenlijk voor plaats? Op deze en andere vragen probeert Jasper de Bruin deze middag een antwoord te geven.

Expositie

De vondsten uit deze grafkisten maken komende zomer deel uit van de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg. Deze expositie gaat in Leiden van start (25 april-25 augustus 2024) en reist daarna door naar de partnermusea in Venlo en Heerlen.

Beeldje Amor Romeinse graven Heerlen

Glazen flesjes Romeinse graven Heerlen

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop