Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door Jasper de Bruin

Jasper de Bruin, RMO-conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd, vertelt over het Romeinse Fort Vechten, dat vlakbij de huidige stad Utrecht ligt. Het fort maakte deel uit van de Romeinse grens (de limes) en eromheen bevond zich een uitgestrekte nederzetting. In de loop der tijd zijn hier vele archeologische vondsten gedaan, maar wat weten we inmiddels over Romeins Vechten?

  • datum: woensdag 14 juni 2023 (let op: deze maand niet op dinsdag)
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe, kleine tentoonstelling Vondsten uit Fort Vechten, die vanaf 1 juni 2023 te zien is.

In het museum of via livestream

U kunt deze RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Romeins Vechten

Vlakbij de stad Utrecht vindt u het plaatsje Vechten, dat momenteel 130 inwoners telt. In de Romeinse tijd lag hier een fort dat onderdeel uitmaakte van de limes, de grens van het Romeinse rijk. Rond dit fort bevond zich een uitgestrekte nederzetting. Fort en nederzetting samen vormden in de Romeinse tijd een van de grootste plaatsen van het huidige Nederland, met een oppervlak van bijna vijftig hectare en waarschijnlijk enkele duizenden inwoners.

Veel archeologische vondsten

Ondanks dat er in het verleden heel veel archeologische vondsten zijn verzameld op deze plek, is er nu niet meer zo veel van het Romeinse verleden te zien. Maar wat weten we inmiddels over Romeins Vechten, dat in die tijd werd aangeduid met de naam Fectio? In zijn lezing geeft Jasper de Bruin uitgebreid antwoord op deze vraag.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand (maar deze keer op woensdag) organiseert vriendenvereniging RoMeO een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de RoMeO-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Helmen uit Fort Vechten: Romeins Vechten

Helmen van Romeinse soldaten, gevonden in Fort Vechten