Lezing in het museum of thuis

U kunt deze boekpresentatie naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Boekpresentatie door Jona Lendering

Oudheidkunde is een wetenschap en in zijn nieuwe boek legt journalist en oudheidkundige Jona Lendering uit waarom. Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe technieken leiden bovendien tot nieuwe soorten inzicht. Nog mooier zijn de kruisbestuivingen, zoals wanneer de bio-archeologie de literatuurwetenschap verrijkt.

  • datum: donderdag 30 november 2023
  • tijd: 16.30 – 17.30 uur (signeren en borrel tot 18.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis (excl. museumentree)

Na afloop kunt u het boek kopen en laten signeren door de auteur. Oudheidkunde is een wetenschap verschijnt in november 2023 bij Uitgeverij Omniboek. Het boek is vanaf die datum te koop in de museumwinkel voor € 20,99 (192 pagina’s, paperback).

In het museum of via livestream

U kunt deze boekpresentatie naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Oudheidkunde is een wetenschap

Hoewel de oudheidkundige disciplines zich vernieuwen, krijgt het publiek daar weinig van mee. De universiteiten bieden weinig verdiepende voorlichting, terwijl journalisten zich moeten beperken tot triviaal nieuws. De eigenlijke ontwikkelingen blijven zo onderbelicht. Dat is jammer, want menigeen trekt de zin van de geesteswetenschappen in twijfel. Een wetenschap die echter niet uitlegt waarom ze een wetenschap is, zal niet worden erkend als wetenschap.

Twee sprekers

Bij de presentatie van Oudheidkunde is een wetenschap (en dat mag je ook best eens uitleggen) zal gastspreker Rens Bod het belang van de geesteswetenschappen uitleggen, terwijl Jona Lendering zal samenvatten waar de vernieuwing in de oudheidkunde zit. Hij hoopt dat de musea die vernieuwing vaker zullen tonen. Het eerste exemplaar van het nieuwe boek zal worden aangeboden aan wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Over de sprekers

Jona Lendering is het bekendst van zijn dagelijkse Oudheidblog Mainzer Beobachter. Hij is tevens de auteur van diverse boeken, waaronder een recent tweeluik over onvoldoende samenwerkende wetenschappen: Bedrieglijk echt en Hannibal in de Alpen.

Rens Bod is hoogleraar geschiedenis van de geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde De vergeten wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora en Een wereld vol patronen: De geschiedenis van kennis. Hij is een van de initiatiefnemers van WOinActie.

Verstuur onderstaand formulier als u de boekpresentatie in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze boekpresentatie thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de presentatie kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Oudheidkunde is een wetenschap