Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Beelden van de antieke wereld in het heden

Het themaboekje van de Week van de Klassieken 2020 heet Controverses. Beelden van de antieke wereld in het heden. Het werd door maar liefst drie auteurs geschreven: Tom Buijtendorp, Anton van Hooff en Daan Nijssen. Gedrieën houden ze deze avond de openingslezing van de Week van de Klassieken, waarbij ze elk vertellen over het essay dat ze schreven voor het themaboekje.

  • datum: donderdag 3 september 2020
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Omniboek, in het kader van de Week van de Klassieken (3 t/m 13 september 2020)

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Anton van Hooff, Tom Buijtendorp en Daan Nijssen

De oudheid is sinds de renaissance voor verschillende doeleinden ingezet, bijvoorbeeld door politici die klassieke voorbeelden aanhalen in hun betoog. In Controverses, het themaboekje dat ter gelegenheid van de Week van de Klassieken 2020 verschijnt, onderzoeken drie auteurs hoe dat vandaag de dag plaatsvindt. Anton van Hooff bekijkt hoe controversieel homoseksualiteit was in de oudheid. Tom Buijtendorp pleit voor ‘historische alertheid’ om misbruik van het verleden te voorkomen. En Daan Nijssen houdt de beelden van moderne Iraniërs van Cyrus de Grote en Darius I tegen het licht.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden van 3 t/m 13 september 2020 tien dagen lang verschillende online activiteiten georganiseerd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Controverses themaboekje

Bezoek ons: