Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Vier presentaties en discussies

De Oudheid is een fascinerende tijd en de oudheidkundige disciplines zijn al even fascinerend. Om ook dát te tonen, organiseerde het Rijksmuseum van Oudheden in 2018 voor het eerst Oog op de Oudheid. Vier avonden lang vernam u wat onderzoekers nu eigenlijk doen. Omdat dat een succes was, zijn er in 2019 opnieuw vier avonden Oog op de Oudheid. Deze keer is de serie gewijd aan het thema data, onder hetzelfde motto als vorig jaar: geen weetjes maar wetenschap.

  • data: dinsdag 2, 9, 16, 23 april 2019
  • tijd: 19.30 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: € 5 per avond (passe-partout voor vier avonden: € 15)
    Romeo-leden gratis toegang op 9 april¹
  • tickets: uitsluitend via onze ticketwebsite
  • #OodO19
¹ Het programma op 9 april wordt georganiseerd in samenwerking met vriendenvereniging RoMeO. Leden van RoMeO hebben deze avond gratis toegang en kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar romeo@rmo.nl.

 

Elke avond wordt ingeleid door brandende journalistenvragen van Marcel Hulspas, kent een pauze met ‘antieke’ wijnen van Eet!Verleden en sluit met een korte discussie onder leiding van presentator Richard Kroes.

Dinsdag 2 april: Oog op oude teksten

Antieke literaire teksten zijn overgeleverd in middeleeuwse handschriften vol kopiistenfouten. Gerard Boter (Vrije Universiteit) legt uit hoe filologen die fouten gebruiken om de oorspronkelijke tekst zo goed mogelijk te reconstrueren. Tazuko van Berkel (Universiteit Leiden) vertelt dat het desondanks toch redelijk problematisch is. Wat zijn data eigenlijk? Is er wel een grens met interpretatie?

Dinsdag 9 april: Oog op migratie

Dankzij het nieuwe onderzoek naar isotopen en antiek DNA is er een stortvloed aan nieuwe informatie over de oude wereld, die ons in staat stelt migratie te documenteren. Tegelijk zijn die nieuwe gegevens ook niet zonder problemen. Lisette Kootker (Vrije Universiteit) beschrijft het isotopenonderzoek, Rens Tacoma (Universiteit Leiden) vertelt over de mogelijkheden en problemen in de historische interpretatie van de nieuwe data.

Dinsdag 16 april: Oog op digitale data

De brute rekenkracht van computers schept nieuwe mogelijkheden om informatie uit ruwe data te distilleren. Miko Flohr (Universiteit Leiden) bestudeert de antieke economie, experimenteerde met data-analyse en stelt de vraag wat digitalisering tot nu toe heeft opgeleverd. Vele museumcollecties zijn de afgelopen decennia gedigitaliseerd, maar zijn slecht doorzoekbaar. Egyptologe Heleen Wilbrink is oprichtster van Aincient, een organisatie die Artificial intelligence (AI) inzet om dit probleem op te lossen en daarmee onderzoek naar het oude Egypte te versnellen.

Dinsdag 23 april: Oog op de toekomst

De wetenschappelijke neiging tot scoren is schadelijk voor onze kennis van het verleden. Lucas Petit (Rijksmuseum van Oudheden) beschrijft overdreven archeologische claims die veel aandacht krijgen, terwijl de retractie wordt genegeerd. Jona Lendering (docent en journalist) beschrijft dat het in een overaanbod aan nieuwe data noodzakelijk is te selecteren – en dat het gevaar van manipulatie levensgroot is.

Oog op de Oudheid

Bezoek ons: