Met zilveren 'Characters' en heel veel muziek

De Leidse musea openen hun deuren voor de vijftiende editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een aanvullend, gevarieerd Museumnachtprogramma.

  • datum: zaterdag 3 juni 2023
  • tijd: 20.00 – 01.00 uur
  • kaartverkoop: online voorverkoop van passe-partouts (€ 19) via de website van Museumnacht Leiden. Of koop op 3 juni een passe-partout op de Beestenmarkt.

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea.

Het programma in het Rijksmuseum van Oudheden

Ontdek de archeologische rijkdommen van het Rijksmuseum van Oudheden. Vergaap je aan de wervelende show van de mysterieuze zilveren Characters, sta oog in oog met de Romeinen en ontdek het oude Egypte in hiphop, jazz, soul en funk. Door het hele museum klinkt muziek: van loungemuziek en swingende Afrikaanse percussie tot de mediterrane klanken van de millennia oude Oed. Je sluit je avond natuurlijk af met de spetterende lichtshow bij de Egyptische tempel.

Close Acts – Characters
Mysterieuze zilveren, futuristische wezens maken een tussenstop in Leiden, in hun eindeloze reis door ruimte en tijd. Met hun wervelende show, magnetiserende muziek en hun onbegrijpelijke metalen stemgeluid maken ze de Tempelzaal tot een swingende tijdmachine. Heel even schijnen ze hun licht over onze wereld, als een blik in de toekomst, om vervolgens weer in rook op te gaan. Tijden: 20.00, 21.30 en 23.00 uur. (NE en EN)

Kemet – Egypte in Egypte in hiphop, jazz, soul & funk
Waarom poseren Beyoncé en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laten artiesten zich portretteren als farao Toetanchamon en zie je piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire? Duik in de wereld van muziek en geschiedenis in Kemet: een tentoonstelling vol muziek (uiteraard!) en iconische clips, naast duizenden jaren oude Egyptische godenbeelden, gouden juwelen, en koningsportretten. Tijd: 20.00 tot 00.00 uur. (NE en EN)

Muziek: Oed door Nizar Rohana
Al duizenden jaren geleden klonk muziek van de Oed, de Arabische luit, in de Mediterrane wereld tijdens feesten en partijen. Tijdens de Museumnacht speelt Nizar Rohana eigen composities op dit historisch snaarinstrument in de museumzalen: van westerse jazz en klassieke muziek tot Arabische klanken. Tijden: 20.30, 21.30 en 22.30 uur. (NE en EN)

Afrikaanse percussie
Laat je meevoeren met de opzwepende live percussie-sessies bij de Romeinse keizerbeelden in de museumzalen. Traditioneel, modern en cross-over: de muzikanten van Afrika Centrale laten al je zintuigen swingen met de beats van hun instrumenten: van djembé tot n’goni en balafoon. Tijden: 20.15, 21.15 en 22.15 uur. (NE en EN)

Speedlezingen
In flitsende vaart kom je alles te weten over het oude Egypte en de grote oude koninkrijken van Afrika. Of laat je helemaal bijpraten over Kemet (zoals de Egyptenaren hun rijk duizenden jaren geleden zelf noemden) en de invloeden van het oude Egypte en Nubië in hiphop, jazz, soul & funk. Tijden: 20.30, 21.00, 22.00 en 22.30 uur. (NE)

Speedtours
Kort maar krachtig! Museumspecialisten leiden je tijdens nachtelijke uurtjes als in een tijdmachine duizenden jaren terug in de geschiedenis, langs de mooiste plekken in de museumzalen. Tijden: 20.30, 21.30 en 22.30 uur. (NE)

Oog in oog met de Romeinen
Ontmoetingen met een gladiator en Romeinse edelvrouw, je toekomst laten voorspellen door een priesteres, of oog in oog staan met de lijfwachten van de keizer: met de Romeinen in de museumzalen ga je tweeduizend jaar terug in de tijd en neem je een kijkje in hun leven. Wie weet tref jij de Romein van je dromen! Tijd: 20.00 tot 00.00 uur. (NE en EN)

Egyptische illustratieworkshop
Een kunstwerk met Egyptische farao’s, piramides en hiërogliefen maak je natuurlijk zelf! Haal je innerlijke creatieve geest naar boven en kom vouwen, bouwen, tekenen of knutselen: tijdens deze workshop steek je de handen uit de mouwen met prijswinnend illustrator Djenné Fila, bekend van haar betoverende illustraties en fantasierijke werelden (ook leuk voor kinderen!). Tijd: 20.00 tot 00.00 uur. (NE en EN)

Spetterende lichtshow
Een wervelend lichtspektakel (duur: 4 minuten) over het tweehonderd-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden: een spetterende projectie op de Egyptische tempel. Tijd: 00.30 uur. (NE)

Museumcafé
De lekkerste drankjes en hapjes om jezelf weer scherp te stellen. (NE en EN)

Alle locaties

Tijdens Museumnacht Leiden kun je terecht bij: Hortus botanicus Leiden, Oude Leidse Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis (in het Academiegebouw), Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Museum Het Leids Wevershuis en Erfgoed Leiden en Omstreken. Ook valt er de hele avond van alles te beleven op het ‘Nachtpad’, langs de routes tussen de musea.

Meer informatie

Op de website van Museumnacht Leiden vind je het complete programma van alle deelnemende musea, de online kaartverkoop, etc.

Museumnacht Leiden wordt georganiseerd vanuit de Stichting Museumnacht Leiden. De stichting bestaat elk jaar uit studenten van de A.L.S.V. Quintus.

Museumnacht 2023