Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Voor fans van geschiedenis en archeologie

De MuseumJeugdUniversiteit in het Rijksmuseum van Oudheden is er voor fans van geschiedenis en archeologie van 8 t/m 12 jaar. Als je véél meer wilt weten over de oude Egyptenaren of de Romeinen dan wat je er op school over hoort, dan is het écht iets voor jou.

Colleges van echte wetenschappers

Tijdens de colleges in het Rijksmuseum van Oudheden krijg je les van echte wetenschappers. Als je alle colleges van de MuseumJeugdUniversiteit met succes hebt gevolgd, ontvang je een diploma!

Inschrijven

Inschrijven voor de collegereeks februari-juni 2019 kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Je kunt je aanmelden voor de colleges voor 8- t/m 10-jarigen (Bachelor) en voor de colleges voor 10- t/m 12-jarigen (Master).

Tijdstip

Deze colleges van de MuseumJeugdUniversiteit worden elke eerste zondag van de maand gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden (adres). Ze worden gegeven van 10.30 tot 11.30 uur (voor 8-10 jaar) of van 12.30 tot 13.30 uur (voor 10-12 jaar). Je kunt de colleges alleen volgen op het tijdstip waarvoor je je hebt opgegeven. Tijdens de colleges kunnen je ouders het museum bezoeken.

Kosten

  • Deelname aan de reeks van vijf colleges in het Rijksmuseum van Oudheden (februari – juni 2019) kost € 30, incl. museumentree.
  • Je kunt alleen meedoen aan een volledige reeks. Het is niet mogelijk om apart aan een van de colleges mee te doen.
  • Betalen doe je online via iDEAL (zie de instructies in de bevestigingsmail die je ontvangt na je inschrijving via de website van de MuseumJeugdUniversiteit).
MuseumJeugdUniversiteit logo

Collegereeks voorjaar 2019

Waarom hebben sommige Egyptische goden een dierenkop?

het college van zondag 3 februari 2019

door egyptoloog Fania Kruijf 

Als je aan het oude Egypte denkt, dan denk je vast aan farao’s, mummies en piramides. Maar misschien ook wel aan Anoebis, Horus of Thot? De goden van het oude Egypte vallen vaak op omdat ze er bijzonder uitzien. Goden werden regelmatig afgebeeld als mensen met een dierenkop. De oude Egyptenaren geloofden dat de zielen van goden in bepaalde dieren konden wonen. Egyptoloog Fania Kruijf vertelt je welke dieren dat waren, waarom ze heilig waren en hoe ze werden vereerd.

Hoe overleven boeken uit het verleden?

het college van zondag 10 maart 2019

door universitair docent Hugo Koning

Een wereld zonder letters en woorden is bijna onvoorstelbaar. Lezen en schrijven is dan ook niet weg te denken uit onze dagelijkse bezigheden. En je kan vast wel genieten van spannende verhalen of een mooi boek? Ook in de Oudheid hielden mensen al van verhalen. Eerst werden deze aan elkaar doorverteld, maar op een gegeven moment werden verhalen opgeschreven. En zo ontstonden in de Oudheid de eerste boeken en bibliotheken. Hoe zijn al die verhalen en boeken in de loop der tijd bewaard gebleven? Ontstonden er weleens fouten of veranderingen in de verhalen? En welke invloed had de boekdrukkunst? Hugo Koning, docent Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden, vertelt je er in dit college alles over en je gaat ook zelf aan de slag met het puzzelen van teksten.

Hoe konden de Romeinen, ondanks de toverdrank, Gallië veroveren?

het college van zondag 7 april 2019

door Asterix-kenner Jaap Toorenaar

Je kent vast de avonturen van de Galliërs Asterix en Obelix uit de stripboeken wel? Het Gallische dorpje Armorica is er als enige in geslaagd de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan, met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. Maar klopt dit eigenlijk met de geschiedenis die wij kennen? Asterix-kenner Jaap Toorenaar laat je zien dat het Romeinse leger misschien wel sterker was dan de stripboeken doen vermoeden.

Hadden ze in de Middeleeuwen ook moestuintjes?

het college van zondag 12 mei 2019 (een week later i.v.m. Bevrijdingsdag)

door conservator Annemarieke Willemsen

Moestuintjes zijn populair! Misschien heeft jouw school wel een moestuin? En wie heeft er tegenwoordig niet een mini-kas met kruiden in de vensterbank staan, of kweekt z’n eigen tomaten en wortels in de achtertuin? Hoe was dat zo’n 750 jaar geleden in middeleeuwse steden? Hoe zagen tuinen er toen uit? En was dat in het Midden-Oosten bijvoorbeeld hetzelfde als in Europa? Wie zorgden dat de tuinen mooi in bloei stonden en wat voor gereedschappen werden er gebruikt? Conservator Annemarieke Willemsen bedacht het idee voor de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen en tijdens dit college zal ze je er alles over vertellen.

Wat doet een archeoloog in Egypte?

het college van zondag 2 juni 2019

door conservator Lara Weiss

Al sinds 1975 gaan medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden ieder jaar naar Sakkara in Egypte. Er wordt dan een aantal weken door archeologen gegraven en onderzoek gedaan. Het doel van de opgravingen en het onderzoek is om meer te weten te komen over de achtergrond en geschiedenis van de Egyptische museumcollectie. Daarom wordt er gegraven in de directe omgeving van de plaatsen waar museumvoorwerpen in de negentiende eeuw werden gevonden. Conservator en archeoloog Lara Weiss zal tijdens dit college vertellen over de opgravingen en werkzaamheden die in het voorjaar van 2019 in Egypte plaatsvinden. Wie weet graven ze nog iets bijzonders op!

Bezoek ons: