Door Ben Haring, Mathieu de Bakker en Pieter van der Broek

Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift uit de oudheid. Vanavond is het de beurt aan oude alfabetten. Ben Haring, Mathieu de Bakker en Pieter van der Broek vertellen over de geschiedenis ervan. De vroegste alfabetten noteerden de gesproken taal vooral met behulp van medeklinkers, zoals in Egypte en omstreken rond 2000 v.Chr. Het Latijnse alfabet kent verschillende bronnen uit de Romeinse wereld.

  • datum: dinsdag 13 september 2022
  • tijd: 17.15 – 18.15 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • entree: gratis

De lezing kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er is geen livestream-uitzending.

Ben Haring: vroege alfabetten van medeklinkers uit Egypte

De geschiedenis van het alfabet gaat meer dan drieduizend jaar terug. Voordat de Grieken hun alfabet gingen gebruiken circuleerden al verschillende schriftsoorten die de klanken van gesproken taal noteerden, met behulp van een kleine set van tussen de twintig en dertig tekens. Daarbij ging het vooral om de medeklinkers. Nog steeds bestaan er alfabetten die alleen medeklinkers noteren. Het meest bekend daarvan zijn Arabisch en Hebreeuws. De vroegste blijken van deze manier van schrijven zijn bekend uit Egypte en omstreken. Mogelijk dateren ze al van kort na 2000 v.Chr.
Ben Haring is universitair hoofddocent aan het Instituut voor Regiostudies van de Universiteit Leiden.

Pieter van der Broek: het Latijnse alfabet

Het Latijnse alfabet is het meest gebruikte schrift ter wereld. Toch is het huidige alfabet niet helemaal hetzelfde als dat van de Romeinen. Om meer te weten te komen over de oorsprong en ontwikkeling van dit alfabet bekijken we verschillende originele bronnen uit de Romeinse wereld. Ook in vroeger tijden was het Latijnse alfabet een internationaal schrift.
Pieter van der Broek is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Schiedam en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Lezingen en workshops | Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van het oude schrift, met activiteiten van 8 t/m 16 september 2022. De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Things That Talk en het Taalmuseum. Kijk op de overzichtspagina voor de andere activiteiten in het museum.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Mocht u later onverhoopt verhinderd zijn voor deze middag, geef dit a.u.b. aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Romeins schrijfplankje vroege alfabetten

Romeins schrijfplankje