Shawkat Toorawa vertelt over het land van Waqwaq

De jaarlijkse Leiden Lezing in Arabische taal en cultuur wordt dit jaar gegeven door professor Shawkat Toorawa van Yale University. Veel culturen kennen een onbekende en duistere plek waar fantastische wezens en levensgevaarlijke monsters leven. Toorawa neemt u mee naar het land van Waqwaq, waarvan de bevolking volledig uit vrouwen bestaat. Via de verhalen over de Waqwaqboom reist u van Irak, via India, China, de Filipijnen en Japan, weer terug naar Irak om uit te vinden wat en waar deze boom is.

  • datum: dinsdag 24 mei 2022
  • tijd: 17.00 – 18.30 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • toegang: gratis
  • voertaal: Engels
  • georganiseerd door: Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS)

Aanmelden lezing in Arabische taal en cultuur

U kunt zich aanmelden voor het bijwonen van deze lezing via de website van Universiteit Leiden

Een onbekende en duistere plek

Veel culturen (misschien wel alle) kennen naast de bekende wereld van het hier en nu een onbekende en duistere plek waar fantastische wezens en levensgevaarlijke monsters leven. Het ligt voorbij de grenzen van de ‘beschaafde’ wereld en er doen allerlei verhalen de ronde over wie en wat daar te vinden is.

Het land van Waqwaq

Professor Shawkat Toorawa van Yale University neemt u mee naar een aspect van deze vreemde wereld in de verhalen uit islamitische landen. De bevolking van het land van Waqwaq bestaat volledig uit vrouwen. En niet zomaar vrouwen, maar exemplaren die groeien als fruit aan de Waqwaqboom. De naam van de boom verwijst naar het geluid dat de vrouwen maken wanneer ze als rijpe vruchten op de grond neerploffen. Waar staat deze boom en hoe ziet hij er precies uit?

Culturele kruisbestuiving

Via de verhalen over de Waqwaqboom reist u van Irak, via India, China, de Filipijnen en Japan, weer terug naar Irak om uit te vinden wat en waar deze boom is. Met behulp van de culturele kruisbestuiving in de rijke verzameling van waqwaqverhalen, illustreert Toorawa de commerciële en andere connecties die bestonden in de middeleeuwse islamitische wereld, van het Midden-Oosten tot aan Zuidoost-Azië.

  • Meer informatie over het programma van de Leiden Lezing in Arabische taal en cultuur vindt u op de website van Universiteit Leiden