Door Theo Krispijn

Tijdens de Week van het oude schrift (8 t/m 16 september 2022) staat de rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift uit de oudheid. Vanmiddag vertelt Theo J.H. Krispijn (gastmedewerker Oude Nabije Oosten-studies aan de Universiteit Leiden) over twee soorten Elamitisch schrift: het Proto-Elamitisch en het Lineair Elamitisch.

  • datum: dinsdag 13 september 2022
  • tijd: 15.00 – 16.00 uur (aanmelden verplicht)
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden (er is geen livestream-uitzending)
  • entree: gratis (exclusief museumentree)

De lezing kunt u uitsluitend in het museum bijwonen. Er is geen livestream-uitzending.

De Elamitische schriften ontcijferd?

Iedereen die geïnteresseerd is in de oudheid weet wel iets van het Egyptisch hiërogliefenschrift of het Mesopotamische spijkerschrift. Weinig mensen echter hebben gehoord van de schriftsoorten van het oude Elam, in het zuidwesten van Iran. Bij opgravingen die vooral in Susa plaatsvonden, zijn twee inheemse schriften op kleitabletten, steen en metaal ontdekt: het Proto-Elamitische en het Lineair Elamitische schrift. De eerste schriftsoort is al meer dan een eeuw bekend, maar tot nu toe slaagde niemand erin het te ontcijferen. Toch kunnen deskundigen nog aardig wat begrijpen van de inhoud van de teksten. Het Lineair Elamitische schrift is recent (2020) vrijwel volledig ontcijferd. In zijn lezing zal Theo Krispijn u laten zien hoe we deze oude teksten kunnen lezen of begrijpen.

Lezingen en workshops | Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van het oude schrift, met activiteiten van 8 t/m 16 september 2022. De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Things That Talk en het Taalmuseum. Kijk op de overzichtspagina voor de andere activiteiten in het museum.

Aanmelden

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Mocht u later onverhoopt verhinderd zijn voor deze middag, geef dit a.u.b. aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Elam Tchogha Zanbil Elamitisch schrift

Het Elamitische monument Tchogha Zanbil, bij Susa in Zuidwest-Iran