Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing thuis of in het museum

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum (vooraf aanmelden verplicht, geen coronatoegangsbewijs nodig) of thuis volgen via een livestream (aanmelden voor link).

Lezing door Fik Meijer

Schrijver en oudhistoricus Fik Meijer houdt een lezing over de fascinerende geschiedenis van Sicilië. Hij vertelt hoe in de loop van de eeuwen de culturen van verscheidene volken op het eiland samensmolten. Door brute machtspolitiek kwam Sicilië na 1282 tenslotte in een neerwaartse spiraal terecht.

  • datum: dinsdag 9 november 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal (Rijksmuseum van Oudheden) of thuis via livestream
  • kosten: € 5 (livestream is gratis) | RoMeO-leden gratis toegang
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum (vooraf aanmelden verplicht, geen coronatoegangsbewijs nodig) of thuis volgen via een livestream (aanmelden voor link).

De vele gezichten van Sicilië

Door zijn strategische ligging heeft Sicilië altijd een magnetische aantrekkingskracht uitgeoefend. In zijn lezing behandelt Fik Meijer aan de hand van politieke, religieuze, culturele, sociale en economische ontwikkelingen hoe in de loop der eeuwen de culturen van verscheidene volken samensmolten. En hoe brute machtspolitiek Sicilië in een neerwaartse spiraal bracht. Een bont gezelschap trekt voorbij: koningen, krijgsheren, generaals, hertogen, graven, pausen, bisschoppen, priesters, landbaronnen, kooplieden, boeren, pachters, arbeiders en slaven. Gezamenlijk schreven zij de geschiedenis van Sicilië.

Heersers en monumenten

Sommige heersers waren heel opvallend aanwezig. In de Oudheid deden vooral de tirannen Gelon en Dionysius I van zich spreken, in de elfde en twaalfde eeuw leverden de Normandiërs Rogier I en zijn zoon Rogier II het bewijs dat uiteenlopende bevolkingsgroepen goed naast elkaar kunnen leven, en in de dertiende eeuw deed de Hohenstaufen-koning Frederik II de wereld versteld staan. Talrijke monumenten herinneren aan de gloriedagen van weleer.

Keerpunten

De opstand van de Siciliaanse Vespers in 1282 was een keerpunt. Slecht bestuur in de volgende eeuwen leidde tot opstanden van boeren en arbeiders. De uitbarsting van de Etna, aardbevingen en besmettelijke ziekten zorgden voor een verdere ontwrichting van de maatschappij. De criminaliteit nam toe. Kleine bendes op het platteland konden zodoende uitgroeien tot grote maffiaorganisaties in de steden. In De vele gezichten van Sicilië vertelt Fik Meijer over de geschiedenis van dit fascinerende eiland.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur. In het museumcafé is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Aanmelden bijwonen in het museum

  • Voer een getal tussen 1 en 4 in.
  • *=verplicht veld
    Nieuwsbrief: u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Lezing Gezichten van Sicilië

De kathedraal van Syracuse, gebouwd rond de restanten van een oude Griekse tempel

Bezoek ons:

Logo Facebook Logo Twitter Logo Instagram Logo Pinterest