Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Leidse Papyrologielezing

Het Leids Papyrologisch Instituut, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, organiseert op dinsdag 26 maart 2019 de jaarlijkse Leidse Papyrologielezing. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Prof. dr. Peter van Minnen (Universiteit van Cincinnati). Zijn lezing gaat in op wat papyri kunnen vertellen over het leven in de stad Alexandrië ten tijde van keizer Augustus.

  • datum: dinsdag 26 maart 2019
  • tijd: 20.00 uur – 21.00 uur (zaal open vanaf 19.30)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: gratis (na afloop wordt een drankje aangeboden)
  • voertaal: Nederlands

Aanmelden

Aanmelden voor de lezing kan door een e-mail te sturen naar Dr. Cisca Hoogendijk: F.A.J.Hoogendijk@hum.leidenuniv.nl. Meer informatie over de lezing vindt u op de website van de Universiteit Leiden.

Het leven in een grote Egyptische stad

Er zijn geen papyri gevonden in Alexandrië zelf, maar ca. 200 Griekse papyri uit Alexandrië uit de tijd van keizer Augustus werden elders in Egypte gerecycled als mummiecartonnage en zijn zo voor ons bewaard gebleven. De meeste van deze papyri betreffen allerhande overeenkomsten tussen individuele Alexandrijnen, inclusief Joden, vrouwen, vrijgelatenen en slaven. De lezing gaat in op wat deze papyri ons kunnen vertellen over de sociale geschiedenis van de antieke wereld (bijv. huwelijk en echtscheiding), over het leven in een grote stad (bijv. de aanvoer van melk en bier), en over de impact van Rome (bijv. keizerlijke slaven en vrijgelatenen).

Over de spreker

Peter van Minnen is hoogleraar klassieke talen aan de University of Cincinnati sinds 2002. Hij studeerde klassieke talen en geschiedenis in Leiden en Leuven (PhD 1997). Hij is papyroloog en sinds 2006 redacteur van het Bulletin of the American Society of Papyrologists.

afbeelding: Huwelijkscontract uit Alexandrië - P. Berol. 13066 © Staatliche Museen Preussischer Kulturbesitz en een Mummieportret uit Hawara - Royal Museum of Scotland 1951.160

Bezoek ons: