Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door prof. dr. Luc Amkreutz

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog. Vandaag is het de beurt aan Luc Amkreutz, bijzonder hoogleraar Public Archaeology en conservator collectie Prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden.

  • datum: dinsdag 20 december 2022
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Prof. dr. Luc Amkreutz

Bijzonder hoogleraar Public Archaeology en conservator collectie Prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden
Stelling: ontwikkelingen uit onze vroege prehistorie zijn cruciaal om hedendaagse vraagstukken te begrijpen

De relevantie van onze diepe prehistorie

Archeologie en met name de vroege prehistorie lijken vaak een ver-van-mijn-bed-show. Toch bevat het verre verleden informatie die ook nu, in het zogenaamde Antropoceen, waarin de mens in sterke mate de natuurlijke leefomgeving beïnvloedt, relevant is. Luc Amkreutz laat dat zien aan de hand van de archeologie van Doggerland. Dit verdronken gebied in de Noordzee documenteert bijna een miljoen jaar menselijke bewoning tegen de achtergrond van intensieve klimaat- en landschapsverandering. Hoe gingen onze voorouders daarmee om? Welke technieken en strategieën gebruikten ze om zich aan te passen of te weer te stellen en hoe keken zij aan tegen een veranderende omgeving? En ook, wat kunnen wij hiervan leren in een wereld en leefomgeving die inmiddels zo anders is.

Aanmelden bijwonen in het museum

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Luc Amkreutz Hoogleraarschap

Luc Amkreutz