Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door prof. dr. David Fontijn

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog. Vandaag is het de beurt aan David Fontijn, hoogleraar Archeologie van het vroege Europa aan de Universiteit Leiden.

  • datum: dinsdag 20 december 2022
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Prof. dr. David Fontijn

Hoogleraar Archeologie van het vroege Europa aan de Universiteit Leiden
Stelling: ontwikkelingen uit onze diepste prehistorie zijn cruciaal om de grote vraagstukken van deze tijd te begrijpen.

Ontwikkelingen uit onze diepste prehistorie

Zijn sociale ongelijkheid en geweld onlosmakelijk verbonden met menselijke samenlevingen? Was het onvermijdelijk dat mensen onze planeet zouden gaan domineren, koloniseren en uitbuiten ten koste van miljarden andere levende wezens? Wat betekent het om mens te zijn? Dit zijn fundamentele vragen over cruciale problemen in onze eigen tijd. David Fontijn zal betogen dat we voor antwoorden op deze vragen niet alleen naar het heden of onze recente geschiedenis moeten kijken, maar juist naar de verre prehistorie, duizenden jaren geleden. Nieuwe inzichten uit de archeologie zijn daarbij essentieel.

Overige Leidse stellingen-lezingen

Aanmelden bijwonen in het museum

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Vul een cijfer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

David Fontijn prehistorie

David Fontijn