Online lezing door Mark Driessen

Naar aanleiding van het succes van de Leidse stellingen-lezingreeks van 2022 bundelen het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden opnieuw de krachten. Twee keer per maand is er een online lezing van een van onze vermaarde wetenschappers. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen ze u mee in de wereld van de archeoloog.

Mark Driessen

Op dinsdag 30 mei is het de beurt aan dr. Mark Driessen, universitair docent aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

  • datum: dinsdag 30 mei 2023
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: thuis via online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden online lezing

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Dr. Mark Driessen

Universitair docent aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden
Stelling: millennia oude irrigatietechnieken kunnen van de woestijn een groene oase maken

Watermanagement in de antieke stad Petra

De toegang tot schoon water is één van de grootste uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Wereldwijd zijn wetenschappers uit verschillende disciplines op zoek naar oplossingen voor dit groeiende probleem. In droge gebieden blijkt maar liefst negentig procent van de spaarzame neerslag verloren te gaan voor de landbouw. In de oudheid stonden mensen voor vergelijkbare uitdagingen. Rond de antieke stad Petra (Jordanië) was men in staat de woestijn om te toveren in groene oases. Hoe werd dit gedaan, en kunnen wij hiervan leren?

Meer Leidse stellingen-lezingen in 2023

  • Dinsdag 13 juni: Quentin Bourgeois stelt ‘Grootschalige burgerparticipatie is de toekomst van archeologie’
  • Dinsdag 27 juni: Godelieva van der Randen stelt ‘Restaureren doen we voor de eeuwigheid’
Leidse stellingen Quentin Bourgeois, Godelieva van der Randen, Mark Driessen