Online lezing door Jason Laffoon

Naar aanleiding van het succes van de Leidse stellingen-lezingreeks van 2022 bundelen het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden opnieuw de krachten. Twee keer per maand is er een online lezing van een van onze vermaarde wetenschappers. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen ze u mee in de wereld van de archeoloog.

Jason Laffoon

Op dinsdag 5 december is het de beurt aan dr. Jason Laffoon, universitair hoofddocent Archaeological Sciences Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Zijn stelling luidt: het begrijpen van menselijke migraties vereist een langetermijnperspectief. Daarmee kunnen we beoordelen hoe de huidige trends zich verhouden tot migratiecijfers die terug gaan tot in de prehistorie. Want menselijke migratie vindt al tienduizenden jaren plaats, en misschien zelfs al wel langer.

  • datum: dinsdag 5 december 2023
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: thuis via online uitzending
  • kosten: gratis
  • voertaal: Engels

Aanmelden lezing

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Dr. Jason Laffoon

Universitair hoofddocent Archaeological Sciences aan de Universiteit Leiden
Stelling: Het begrijpen van menselijke migraties vereist een langetermijnperspectief

Tijdelijke perspectieven

De huidige debatten over het onderwerp menselijke migratie zijn vaak gebaseerd op ongefundeerde aannames over migratiecijfers in het verleden. Hoewel de internationale migratiecijfers lijken toe te nemen, zijn ze gebaseerd op historische gegevens en observaties van de afgelopen paar eeuwen. Terwijl menselijke migraties al tienduizenden jaren, zo niet langer, plaatsvinden. Het begrijpen van deze migratiepatronen vereist dat we een langetermijnperspectief moeten hanteren om te beoordelen hoe de huidige trends zich verhouden tot migratiecijfers die niet alleen uit het recente verleden komen, maar ook uit de prehistorie.

Bio-archeologische archieven

Relatief recente ontwikkelingen in de archeologische wetenschappen stellen wetenschappers in staat om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over de levens van mensen in het verleden. Een van de belangrijkste van deze archeologische wetenschappelijke revoluties is de ontwikkeling en wijdverspreide toepassing van isotoop- en DNA-analyses. Deze hebben een nieuw licht geworpen op migratiepatronen uit het verleden. Ze leveren een krachtig bewijs dat migratie veel vaker voorkwam dan eerder werd gedacht. Deze nieuwe inzichten ondermijnen de algemene veronderstelling dat migraties recente fenomenen zijn. Integendeel, ze suggereren dat samenlevingen uit het verleden in staat zijn geweest om grote migratiestromen effectief te beheren.

Meer Leidse stellingen-lezingen in 2023

Leidse stellingen Laura Llorente Rodriguez, Toon Sykora, Jason Laffoon