Lezing in het museum of thuis

U kunt deze gratis lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een livestream.

Lezing door prof. dr. Joanita Vroom

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog.

  • datum: dinsdag 17 mei 2022
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis

In het museum of via livestream

U kunt deze gratis lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een livestream.

Prof. dr. Joanita Vroom

Hoogleraar Archeologie van Middeleeuws en Vroegmodern Eurazië
Stelling: het globalisme van de Middeleeuwen is nooit goed begrepen

Arabieren in Lapland? Vikingen in Byzantium? En wat heeft keizer Karel de Grote (747/8-814) met de Chinese keizerin Wu Zetian (624-705) te maken? Is hier sprake van middeleeuws globalisme? Recent archeologisch onderzoek werpt nieuw licht op deze raadselachtige verschijnselen.

Het globalisme van de Middeleeuwen

Opgravingen in diverse continenten bieden nu inzicht in de verbluffend wijde verspreiding van (vroeg) middeleeuwse producten, waaronder aardewerk. Die liep via het oostelijke Middellandse Zeegebied en Constantinopel (de hoofdstad van het Byzantijnse rijk) over de voor westerlingen destijds bekende wereld. De informatiebronnen voor dit middeleeuws globalisme variëren van opgegraven keramiek van de Chinese Tang-dynastie in de Perzische Golf tot archeologische vondsten van exotische artefacten in Nederland, Ierland en Scandinavië. De vondsten uit deze regio’s vormen de bouwstenen voor een geheel nieuw verhaal over langeafstandscontacten en intercontinentale uitwisselingsnetwerken van goederen en technologieën tijdens de Middeleeuwen.

Overig programma

dinsdag 21 juni 2022 | prof. dr. Annelou van Gijn 
De archeologie van het dagelijks leven in de steentijd is minstens zo interessant als goud en paleizen.

Verstuur het onderstaande formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen:

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een getal tussen 1 en 4 in.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Joanita Vroom globalisme

Joanita Vroom