Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Lezing door prof. dr. Pieter ter Keurs

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog. Vandaag is het de beurt aan Pieter ter Keurs, hoogleraar Musea, collecties en maatschappij aan de Universiteit Leiden.

  • datum: dinsdag 18 oktober 2022
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis

In het museum of via livestream

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Prof. dr. Pieter ter Keurs

Hoogleraar Musea, collecties en maatschappij aan de Universiteit Leiden
Stelling: individuen en instituties halen hun identiteit uit voorwerpen

De drang om te bezitten

Onze materiële omgeving is een vanzelfsprekendheid. We staan er bijna nooit bij stil hoe belangrijk voorwerpen zijn voor het construeren van ons zelfbeeld. Ook bij musea speelt dit een grote rol. In Leiden worden grote en wereldberoemde collecties bewaard. Waarom verzamelen we dat allemaal? En is het wel ethisch verantwoord om voorwerpen van elders te halen en onder te brengen in onze persoonlijke of institutionele collecties?

Overige Leidse stellingen-lezingen

  • dinsdag 20 december 2022: David Fontijn over het verband tussen onze diepste prehistorie en grote vraagstukken van deze tijd

Aanmelden bijwonen in het museum

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Vul een cijfer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Pieter ter Keurs bezitten

Pieter ter Keurs