Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Door Kristien Hemmerechts

De jaarlijkse Homeruslezing wordt in 2021 gehouden door de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts. De titel van haar lezing is Mijn moeder de Romein. Daarin onderzoekt ze de grote invloed die klassieke teksten, verhalen en citaten op haar en haar werk hebben gehad.

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

De Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden is dit jaar uitsluitend online te volgen via livestreams. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis beschikbaar. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Mijn moeder de Romein

In Mijn moeder de Romein verklaart Kristien Hemmerechts niet haar liefde voor de klassieken. Wel onderzoekt ze de grote invloed die de teksten, verhalen en citaten op haar en haar werk hebben gehad. De oude Romeinen en Grieken waren min of meer permanent aanwezig in het huis waar ze opgroeide, vanwege de grote bewondering van haar ouders voor het klassieke erfgoed. Haar moeder was lerares Latijn en bracht ook Kristien de beginselen van de Latijnse syntaxis bij. Dat was niet altijd bevorderlijk voor hun relatie. Hemmerechts beschrijft haar gemengde gevoelens, om te eindigen bij waardering. Ze beseft hoe onvermijdelijk de klassieken zijn gebleven en stelt vast dat ze een waarheid vertellen die zij met veel tijd en jaren heeft leren bevatten.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 8 t/m 18 april 2021 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl

Kristien Hemmerechts Homeruslezing

Kristien Hemmerechts, foto: Diana Putters

Bezoek ons: