Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Joanita Vroom

Prof. dr. Joanita Vroom (Faculteit Archeologie, Universiteit Leiden) houdt een lezing over de bijzondere afbeeldingen op Cypriotisch sgrafitto-aardewerk uit de 13de-16de eeuw. Haar lezing heet: Cyprus en het raadsel van de verstijfde kruisvaarders: het geheim van Cypriotisch sgraffito-aardewerk onthuld. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling Cyprus.

  • datum: dinsdag 11 februari 2020
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • toegang: reserveren is niet mogelijk, tickets uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Sgrafitto-aardewerk

In het oostelijke Middellandse Zeegebied, en met name op Cyprus, is bij diverse opgravingen een apart soort decoratief aardewerk gevonden: geglazuurd sgraffito-aardewerk uit de dertiende tot zestiende eeuw. Het opvallendst zijn de raadselachtige menselijke voorstellingen die op de schalen en kommen zijn ingekrast. Het aardewerk maakt tegenwoordig deel uit van verschillende museumcollecties in Europa (o.a. Parijs en Stockholm) en op Cyprus (o.a. de Leventis Collection en de Pieridis Collection).

Diversiteit

Joanita Vroom vertelt in haar lezing over de diversiteit van de voorstellingen en de verschillende lichaamshoudingen die op het aardewerk staan. Bovendien gaat ze in op de verschillen in uiterlijk van dit Cypriotische keramiek en de diversiteit aan gebruikte ornamenten.

Kruisvaarders Sgrafitto_aardewerk_Cyprus

Sgrafitto-aardewerk uit Cyprus

Bezoek ons: