Lezing in het museum of thuis

U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

RoMeO-lezing door René de Kam

René de Kam, conservator Stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum in Utrecht, schetst in deze lezing een beeld van Utrecht rond het jaar 1000 en de rol die de scheepvaart daarin speelde. De stad groeide in de elfde eeuw uit tot het belangrijkste bestuurlijke- en handelscentrum in de noordelijke Nederlanden. De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe RMO-tentoonstelling Het jaar 1000.

Afbeelding: Utrecht omstreeks 1040, door Daan Claessen | Collectie: Erfgoed gemeente Utrecht

  • datum: dinsdag 12 december 2023
  • tijd: 19.30 – 20.30 uur (museum open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa
  • RoMeO-leden gratis toegang

In het museum of via livestream

U kunt deze RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Handel en kerk

Rond het jaar 1000 gonsde Utrecht van het leven. Schepen die waren volgeladen met allerlei producten uit verschillende streken meerden regelmatig af om te worden gelost. En terwijl de handelaren druk in de weer waren om hun waar te slijten, droomden even verderop hoge geestelijken over de bouw van een nieuwe kathedraal. Dankzij al die levendigheid groeide Utrecht in de elfde eeuw uit tot het belangrijkste bestuurlijke- en handelscentrum in de noordelijke Nederlanden, waar de kerk goed vertegenwoordigd was.

Scheepvaart

De scheepvaart was daarbij van levensbelang. Niet voor niets zijn er in de afgelopen decennia in en om Utrecht veel vroegmiddeleeuwse scheepswrakken gevonden. Eén daarvan is al bijna een eeuw in de kelder van het Centraal Museum te bekijken. Het wrak werd omstreeks het jaar 1000 gemaakt, grotendeels uit een immense eik, en was daardoor sterk genoeg om op en neer over de Rijn te varen. Wie weet haalde het wel de bouwmaterialen op voor de bouw van de romaanse kathedraal die in 1015 begon.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert vriendenvereniging RoMeO om 19.30 uur een avondlezing in het museum.

Verstuur onderstaand formulier als u de RoMeO-lezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Bent u RoMeO-lid?(Vereist)
Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Utrecht 1040 Handel, scheepvaart en de kerk

Utrecht omstreeks 1040, door Daan Claessen | Collectie: Erfgoed gemeente Utrecht