Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Lezing door Olaf Kaper

Hoogleraar egyptologie Olaf Kaper (Universiteit Leiden) vertelt over de indeling van de Egyptische godenwereld. Kleine goden als Bes en Taweret vormen daarin een aparte groep. Kaper geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Goden van Egypte, te zien t/m 31 maart 2019.

God Bes

De kleine goden van Egypte

De godenwereld van het oude Egypte was uitgebreid en onoverzichtelijk. Ook voor de Egyptische priesters was dit soms een probleem. Er zijn pogingen bekend om daarin orde aan te brengen door te onderscheiden in grote en kleine goden. De grote goden werden in de grote tempels van het land vereerd, zoals Amon en Osiris. Bekende voorbeelden van kleine goden zijn bijvoorbeeld Bes en Taweret, die geen eigen tempels hadden. In deze lezing bespreekt Olaf Kaper de Egyptische indeling van de godenwereld en hoe de kleine goden als een aparte groep onderscheiden kunnen worden volgens de Egyptische maatstaven.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

Topstukken uit de tentoonstelling Goden van Egypte